Fondul Proprietatea: Hidroelectrica nu are nevoie de banii din listare. Poate finanţa investiţiile din surse proprii

Hidroelectrica nu are nevoie de banii obţinuţi din listarea companiei pentru a susţine investiţiile aflate în derulare sau pe cele avute în vedere până în 2022, a declarat, marţi, Oana Truţă, vicepreşedinte Franklin Templeton Investment şi reprezentant al Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Propunerea Fondului este acordarea de către Hidroelectrica a unui dividend extraordinar înaintea listării. 
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 11:46
Fondul Proprietatea: Hidroelectrica nu are nevoie de banii din listare. Poate finanţa investiţiile din surse proprii

‘Finanţarea investiţiilor pe care Hidroelectrica le are în derulare în momentul acesta şi a investiţiilor pe care le are în vedere până în 2022 se poate face foarte uşor din sursele ei proprii şi din surse atrase, dacă va fi cazul. Aşa cum arată acum planul de investiţii, va fi foarte uşor pentru Hidroelectrica să se finanţeze din surse proprii. De aceea am spus şi ne menţinem părerea în continuare: Hidroelectrica nu are nevoie de cash nou. Nu are nevoie să atragă această lichiditate la momentul listării. Pentru că decizia cu privire la listare s-a luat în 2013, când situaţia era alta, iar compania era în acel moment în insolvenţă, pentru a nu bloca sau a nu amâna listarea companiei, noi am fost la Ministerul Energiei, la Guvern şi am propus să se îndatoreze compania, se dea un dividend extraordinar înaintea listării, iar cu banii din listare să fie folosiţi pentru acoperirea creditelor de la bancă’, a spus Truţă, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

Ea a arătat că, deşi poate părea foarte ciudată această propunere, este o practică folosită la multe dintre ofertele iniţiale din alte ţări.

‘Dividendul special se va acorda înaintea listării, nu după listare. Acest lucru ar duce la optimizarea structurii de capital a Hidroelectrica şi ar rezolva problema ce facem cu banii. Pentru că în acest moment, repet, Hidroelectrica, cu ce are, amortizare, depreciere, plus posibilitate de a se îndatora (are mai puţin de 380 de milioane de lei credite în momentul acesta, la capitaluri proprii de 18 miliarde), poate susţine programul de investiţii’, a adăugat oficialul Franklin Templeton.

Potrivit acesteia, Hidroelectrica va câştiga, din listare, o bază diversificată de investitori şi mai multă transparenţă.

‘Ce câştigă România? Avem fonduri de pensii care în momentul acesta au 7,4 miliarde de euro active în administrare, avem nevoie de noi emitenţi pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru ca banii românilor să fie investiţi în companii româneşti. România se upgradează de la statutul de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă. Deci atractivitatea României şi a pieţei de capital în ansamblul ei, odată cu listarea Hidroelectrica, va creşte de 20 de ori’, a apreciat Truţă.

La rândul său, directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, prezent la conferinţă, a susţinut aceeaşi idee, potrivit căreia Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obţinuţi prin listare. Întrebat unde consideră că ar trebui să meargă aceşti bani, Agliceru a spus să acest lucru va fi decis de Consiliul de Supraveghere al companiei.

În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.

Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Euro rămâne la 4,94 lei, aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
ANALIZĂ: VW Golf, cel mai vândut model pe piața europeană în 2021. Dacia Sandero, pe locul 3
Cu 11,75 milioane de mașini înmatriculate, piața auto europeană a avut în 2021 cel mai slab an din 1985 până acum. ...
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
România se pregăteşte pentru un val de refugiaţi ucrainieni. Rezerva strategică e gândită pentru câteva mii de persoane
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că România este pregătită pentru a primi mii de eventuali refugiaţi, ...