Fondul Proprietatea în galop de sănătate spre noi maxime

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au scumpit astăzi şi în ritmuri de peste 2%. Rezultatele excelente ale OMV Petrom au stimulat investitorii să cumpere. Petrom ocupă a cincea parte din portofoliul FP. De asemenea, creşterea este alimentată de marile aşteptări privind dividendele pe care FP însuşi le va da. Care sunt obstacolele care împiedică FP să-şi doboare maximul absolut, de la care a coborât din momentul listării de acum un an?
Adrian N. Ionescu - joi, 23 feb. 2012, 10:54
Fondul Proprietatea în galop de sănătate spre noi maxime

Aprecierea importantă de astăzi a adus preţul acţiunii Fondului Proprietatea (FP) deasupra rezistenţei de la 0,550 lei, cel mai apropiat prag care se opune, din punct de vedere tehnic, la continuarea creşterii, potrivit analiştilor de la Casa de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

Atacul spre noi maxime va surveni chiar dacă, pe termen scurt, indicatorii analiştilor arată că FP este „supracumpărat“, adică în orice moment ar putea surveni corecţii negative. Acestea nu vor afecta tendinţa puternic ascendentă, atâta vreme cât se vor păstra peste pragul de 0,52 lei/ acţiune (v. explicaţii în capitolul DIDACTICE).

Pe termen mai lung de o zi, corecţia ar putea coborâ preţul până spre 0,51 lei / acţiune, sau, spun analiştii SSIF Broker, mai severi, până la 0,48 lei.

Totuşi, atacul cu succes de azi al maximului de acum un an de la 0,55 de lei, şi argumentele fundamentale favorabile menţionate în introducere sunt tot atâtea motive pentru a crede că acţiunile FP se îndreaptă spre asaltul maximului absolut de la 0,6215 lei/acţiune, înregistrat în 1 martie anul trecut, nu mult după listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Puterea următoarelor rezistenţe, care se vor opune asaltului la 0,585 şi la 0,605 lei/ acţiune, este dată doar de apropierea acestora de maximul absolut de 0,6215 lei. Pragurile sunt vulnerabile, mai ales după ce, în săptămânile următoare, tendinţa s-ar putea consolida după eventuala corecţie.

Brokerii spun de obicei că o tendinţă de creştere este consolidată de corecţii negative, pentru că noii investitori, cărora acum li se pare prea scumpă acţiunea, devin dipuşi să intre la cumpărare şi s-o ducă chiar mai sus decât nivelul actual, câtă vreme performanţele companiei stimulează creşterea.

Titlurile FP ar putea creşte până la 0,645 lei, „într-un scenariu macro-bursier internaţional predominant favorabil“, scrie analistul Andrei Rădulescu în raportul casei de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, în urma analizei a nouă scenarii de evaluare. Creşterea s-ar putea produce în două etape intermediare, până la 0,55 lei, respectiv 0,598 lei / acţiune, spunea analistul, citat de RTV.NET.

Cel mai recent stimulent este profitul record al Petrom, cel mai mare din toate timpurile al unei companii româneşti.

Fondul Proprietatea deţine pachetul maxim de 20%, care îi este permis la OMV Petrom (SNP), şi care contribuie cu 23% la valoarea activelor nete ale fondului, de 14,5 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea este atractiv şi datorită dividendelor promise. Va da dividende totale de peste 96 % din profitul net pe 2011, care a ajuns la 543,8 milioane de lei, cu aproape 88 de milioane mai mult (+19.2%) decât în 2010, potrivit raportului managerului Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom.

Pe de altă parte, fondurile străine de investiţii presează pentru dividende şi mai mari, care să rezulte din vânzări de active menite să crească cotaţia fondului.

Acţionarii străini deţineau aproape 55% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului, din care fondurile de investiţii străine au 45,5%.

„DIDACTICELE“

Toate informaţiile de mai sus nu constituie recomandări de investiţie. Responsabilitatea investiţiilor aparţine exclusiv celor care le decid, în funcţie de propria toleranţă la risc.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune un al noulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta ar urma să cuprindă trei bănci și industria de apărare
Comisia Europeană propune un al noulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta ar urma să cuprindă trei bănci ...
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane pe lista de sancţiuni adoptate de UE contra Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, noul......
ATP a amendat Federația Britanică de Tenis cu 1 milion de dolari pentru că a interzis în acest an participarea sportivilor ruși și belaruși la turneele sale
ATP a amendat Federația Britanică de Tenis cu 1 milion de dolari pentru că a interzis în acest an participarea sportivilor ...
Federaţia britanică de tenis (LTA) a fost amendată de ATP cu 1 milion de dolari pentru că nu a acceptat participarea ...
Directorul general adjunct al Renault, Clotilde Delbos, a demisionat
Directorul general adjunct al Renault, Clotilde Delbos, a demisionat
Clotilde Delbos, şef al noii divizii de mobilitate Mobilize a grupului Renault şi adjunct al directorului general Luca ...
Fondurile de pensii private au ajuns în septembrie 2022 să acumuleze active de peste 92 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private au ajuns în septembrie 2022 să acumuleze active de peste 92 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 92,04 miliarde de lei la finalul lunii septembrie ...