Fondul Proprietatea – Pierderile s-au înjumătăţit în primul trimestru

Fondul Proprietatea a înregistrat, în primul trimestru, o pierdere netă de 5,8 milioane de lei, în scădere faţă de cea afişată în acelaşi interval din 2023, de 11,5 milioane lei, conform unui raport al companiei, transmis miercuri Bursei de la Bucureşti.
AGERPRES - mie, 15 mai 2024, 12:20
Fondul Proprietatea - Pierderile s-au înjumătăţit în primul trimestru

„Pierderile aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în T1 2024 au fost generate în principal de scăderea preţului pe BVB al acţiunilor Alro SA (impact 8,4 milioane lei)”, se precizează în raportul citat de scrie Agerpres.

Totodată, Fondul Proprietatea a raportat venituri operaţionale de 900.000 lei în primul trimestru, faţă 13,6 milioane lei în acelaşi interval din 2023.

Conform sursei citate, veniturile operaţionale cuprind în principal veniturile brute din dividende, modificările de valoare justă aferente instrumentelor la valoare justă prin profit sau pierdere, veniturile din dobânzi şi câştigurile/pierderile nete realizate din tranzacţiile cu instrumente financiare.

Valoarea totală a activelor se situa la 2,8 miliarde lei în primele trei luni, în scădere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La data de 31 martie 2024, investiţiile în acţiuni reprezentau 76% din VAN al Fondului. Portofoliul includea deţineri în 24 de companii (5 listate şi 19 nelistate), atât societăţi private, cât şi societăţi controlate de stat. Cea mai mare societate listată este Alro SA (4,5% din VAN), iar cea mai mare societate nelistată este CN Aeroporturi Bucureşti SA (37,6% din VAN).

În cadrul AGA din 13 februarie 2024, acţionarii au aprobat Programul de răscumpărare nr. 15 pentru un miliard de acţiuni – pentru mai multe detalii privind începerea programului, a se vedea secţiunea Evenimente ulterioare.

De asemenea, Administratorul unic a propus o distribuţie specială de dividende de 0,06 lei pe acţiune cu data plăţii 7 iunie 2024, supusă aprobării acţionarilor în cadrul AGA Anuală din data de 30 aprilie 2024.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în data de 28 decembrie 2005 ca societate pe acţiuni, funcţionând ca societate de investiţii de tip închis. Durata Fondului Proprietatea este până la data de 31 decembrie 2031, iar această dată poate fi prelungită prin hotărârea AGEA cu perioade suplimentare de 5 ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Phenianul se pregăteşte să plaseze pe orbită un nou satelit militar spion, a informat luni agenţi japoneză de presă Kyodo, citată de AFP....
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
Performanțele mașinii și reacția pozitivă a publicului de la Villa d'Este ar putea duce la o producție limitată a ...
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură a acționariatului. Compania și-a multiplicat profitul de peste 12 ori în ultimul an
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură ...
Pluridio, fintech-ul de nișă ce dezvoltă soluții software și produse personalizate destinate trezoreriilor bancare, ...
Inechităţile din Codul fiscal care afectează oamenii cu venituri din activităţi independente: penalizaţi cei cu venituri sub 6 salarii minime, privilegiaţi cei cu venituri peste 60 de salarii minime
Inechităţile din Codul fiscal care afectează oamenii cu venituri din activităţi independente: penalizaţi cei cu venituri ...
Modificările introduse în Codul fiscal prin Legea 296/2023 penalizează oamenii cu venituri mici din activităţi independente, ...