Fondul Proprietatea: Profit de 535 mil.lei, în primele nouă luni. Cu 7% sub cel din perioada similară din 2012

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în primele nouă luni un profit de 535,2 milioane lei (121,4 milioane euro), cu aproape 7% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 574,5 milioane lei.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 08:54
Fondul Proprietatea: Profit de 535 mil.lei, în primele nouă luni. Cu 7% sub cel din perioada similară din 2012

Fondul a consemnat un profit de 4,7 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro) în luna septembrie, faţă de pierderi de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro) în luna august, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finalul primelor opt luni, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 530,4 milioane lei.

Activul net al Fondului a scăzut cu 1,74% în luna septembrie, la 14,92 miliarde lei (3,352 miliarde euro), în principal ca urmare a recalculării în scădere a valorii pachetului de acţiuni pe care FP îl deţine la Nuclearelectrica. La sfârşitul lunii august, activul net a fost de 15,184 miliarde lei.

Scăderea valorii pachetului de acţiuni deţinut la Nuclearelectrica a fost determinată de preţul la care a fost realizată oferta prin care compania de stat a vândut 10% din titluri la Bursă. Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica era evaluat la finele primului semestru la 648 milioane lei, iar în urma recalculării în funcţie de preţul din oferta de listare a companiei de stat, valoarea a scăzut cu 57%, la 276,3 milioane lei.

„Metoda de evaluare a fost modificată din valoarea justă evaluată de un evaluator independent la data de 30 septembrie 2012 (26,2601 lei/acţiune) în preţ de achiziţie a acţiunilor subscrise de Fondul Proprietatea, urmare a exercitării dreptului de preemţiune, în cadrul majorării de capital legată de oferta publică primară iniţială derulată de Nuclearelectrica (11,2 lei/acţiune), deoarece s-a considerat că aceasta reflectă mai bine valoarea justă a acestei investiţii. Impactul acestei schimbări a metodei de evaluare asupra valorii activului net al Fondului a fost o scădere de 371,6 milioane lei”, se arată într-un raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea Bursei.

Acţiunile cumpărate de Fondul Proprietatea în cadrul majorării de capital de la Nuclearelectrica valorează 30,6 milioane lei. Întrucât majoararea de capital nu a fost încă înregistrată, Fondul a primit drepturi de alocare, la fel ca ceilalţi investitori care au subscris în oferta de listare derulată de Nuclearelectrica.

Dacă valoarea drepturilor de alocare este adunată cu acţiunile deţinute anterior de Fond, pachetul este evaluat la aproape 307 milioane lei (69 milioane euro).

Nuclearelectrica a fost listată la Bursă în data de 4 octombrie, astfel că pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la companie a fost încadrat şi în luna septembrie în categoria titlurilor nelistate.

Valoarea participaţiilor la companii nelistate a coborât în septembrie cu 4%, de la 8,437 miliarde lei la 8,096 miliarde lei, în principal din cauza scăderii valorii pachetului de acţiuni Nuclearelectrica din portofoliul Fondului.

Pe de altă parte, participaţiile Fondului Proprietatea la companii listate au urcat cu 2,3%, la 6,012 miliarde lei (1,35 miliarde euro), de la 5,877 miliarde lei la finalul lunii august.

La finele lunii septembrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 482 milioane lei, cu aproape 17% sub plasamentele din luna august, de 580,2 milioane lei.

Pe de altă parte, sumele din depozitele bancare au crescut cu 13%, la 363,6 milioane lei, de la 321,8 milioane lei în luna august.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,11% din activul net (99,07% în luna august), diferenţa de 0,89% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria (0,93% în luna august).

În funcţie de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere la finalul lunii septembrie, de 42,07% (40,45% în luna august), segmentul „utilităţi electricitate: producţie” acoperă 22,88% (23,24% în luna august), iar „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 21,37% (22,45% în luna august). Participaţiile la bănci reprezintă 3,05% (2,96% în luna august).

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,3% (30,82% în luna august), fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,41% din total (13,18% în luna august).

La finele lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, cu o deţinere de puţin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii septembrie, valoarea unitară a activului net pe acţiune a fost de 1,161 lei, faţă de 1,1782 lei în luna august.

După prima oră a şedinţei bursiere de luni, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,7785 lei, preţ cu aproape 33% sub valoarea activului net pe acţiune.

După aprobarea dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, până în apropierea pragului de 0,8 lei. Spre finalul şedinţei, acţiunile au rămas pe plus cu 5% şi au încheiat ziua la 0,777 lei.

Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Fondul va începe marţi o ofertă prin care vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro), respectiv un preţ de 1 leu/acţiune. La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...