Fondul Proprietatea şi-a redus pierderile la 52 de milioane de lei

Fondul Proprietatea a raportat pierderi de 51,5 milioane de lei la 30 aprilie, în scădere cu aproape 35% faţă de sfârşitul lunii martie. Pierderile survin pe fondul accelerării operaţiunilor aferente politicii de distribuţie a resurselor Fondului către acţionari, aplicată de administratorul Franklin Templeton.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 mai 2014, 06:45
Fondul Proprietatea şi-a redus pierderile la 52 de milioane de lei

Fondul Proprietatea (FP) a recuperat peste 27 de milioane de lei, pe parcursul lunii trecute, din pierderile înregistrate la sfârşitul primului trimestru, de 78,9 milioane de lei.

În martie, FP şi-a lichidat, în pierdere, participaţiile la băncile austriece de peste 100 de milioane de lei, pentru a obţine cash-ul necesar răscumpărării propriilor acţiuni.

Sub presiunea fondurilor de investiţii, care controlează majoritatea relevantă a acţiunilor FP, compania Franklin Templeton (FRK), care administrează Fondul, a trecut la o politică agresivă de distribuţie către acţionari a profiturilor şi chiar a capitalului social ale acestuia.

Sub administratea Franklin Templeton, FP îşi răscumpără continuu propriile acţiuni, şi uneori accelerat, prin ofertă publică. Apoi acţionarii votează anularea lor şi reducerea capitalului social, iar diferenţa este distribuită acţionarilor.

Reacţiile la această politică de de administrare au evocat scenariul vânzării „pe bucăţi” a FP şi al desfiinţării de facto a acestuia.

De asemeni, prin răscumpărarea acţiunilor proprii, se stimulează creşterea preţului acestora la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Principalii acţionari, fondurile de investiţii speculative ale companiei americane Elliott Associates, cărora li s-au alăturat  majoritatea celorlalte, au impus un contract sever administratorului. Contractul  reduce mandatul FRK la doi ani şi îl condiţionează cu criterii a căror îndeplinire p etermen scurt presupune tocmai operaţiile menţionate mai sus. 

CITEŞTE şi

Acţionarii FP sunt ispitiţi cu o nouă reducere de capital social, după ce şi-au tăiat deja 677 mil. lei din el

Şeful FP: Împărţirea capitalului Fondului la acţionari este mai avantajoasă decât dividendele

Franklin Templeton a început lichidarea Fondului Proprietatea, odată cu vânzarea pachetului Transgaz

 

Articol în curs de actualizare

Te-ar mai putea interesa și
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, în scădere
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, ...
În 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane, în scădere faţă de 2019, atunci când numărul acestora era de 5,157.000 milioane. Pensionarii de asigurări sociale au......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Euro începe săptămâna la 4,92 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR şi de maximul istoric în faţa leului.
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. ...