Fondul Proprietatea vrea să vândă acțiunile pe care le are la companiile energetice ale statului. Nu mai are răbdare să aștepte listările

Fondul Proprietatea (FP) ar putea vinde o parte din participaţiile pe care le deţine la companiile nelistate din portofoliul său, de care sunt interesaţi unii cumpărători, în loc să aştepte ca guvernul să relanseze planurile de listare, a declarat marţi pentru Reuters managerul FP, Greg Konieczny.
Economica.net - mie, 26 apr. 2017, 07:16
Fondul Proprietatea vrea să vândă acțiunile pe care le are la companiile energetice ale statului. Nu mai are răbdare să aștepte listările

Fondul Proprietatea este gestionat de Franklin Templeton şi peste 70% din portofoliul său este compus din companii nelistate, multe companii de stat. Structura portofoliului a provocat un discount între preţul acţiunilor FP şi valoare netă a activelor. Fondul Proprietatea a reuşit să reducă acest decalaj la 24,3% de la aproape 56% în 2011, prin răscumpărări de acţiuni, finanţate prin vânzarea unor mici pachete de acţiuni la Petrom şi Romgaz.

Franklin Templeton a încurajat diferitele guvernele de la Bucureşti să listeze companiile de stat precum Aeroporturi Bucureşti, Salrom sau Portul Constanţa. Însă guvernul instalat la putere după alegerile din decembrie nu este interesat de ofertele publice.

‘Există unele provocări cu IPO-urile în pofida eforturilor noastre şi desigur nu am renunţat, dar întotdeauna analizăm mai multe scenarii. Perspectivele pentru reducerea în continuare a discountului sunt foarte bune pentru că vedem o cerere puternică pentru activele nelistate. Este foarte dificil să spunem când ar putea fi încheiate aceste tranzacţii, dar suntem încurajaţi de interesul manifestat’, a spus Greg Konieczny.

Managerul FP a făcut referire la firmele din domeniul energiei şi infrastructurii de transport pentru care Fondul ar putea găsi cumpărători, fie în rândul acţionarilor sau al investitorilor financiari.

‘Vorbim în special despre companiile de distribuţie a gazelor şi electricităţii, dar există interes şi pentru companii precum Aeroporturi Bucureşti şi altele. Dacă putem obţine un preţ ridicat pentru aceste active, de ce să aşeptăm pentru un IPO care ar putea sau nu să aibă loc în viitor?’ s-a întrebat Konieczny. Acesta a mai spus că va fi nevoie de un miracol pentru ca listarea Hidroelectrica să aibă loc în acest an, adăugând că FP ar fi interesat să îşi vândă o parte din participaţia de 20% pe care o deţine la cel mai mare producător de electricitate din România.

Guvernul de la Bucureşti lucrează în prezent la înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, care potrivit lui Konieczny ar putea îmbunătăţi transparenţa şi ar da autorităţilor un impuls pentru a realiza IPO-uri. În plus, creşterea numărului de listări este necesară şi pentru a spori lichiditatea la Bursa de Valori de la Bucureşti, care încearcă să obţină statutul de piaţă emergentă. Anul trecut capitalizarea BVB a crescut până la aproximativ 148 miliarde lei (35,6 miliarde de dolari).

Konieczny, care se aşteaptă ca economia României să înregistreze o creştere de peste 4% în acest an, estimează că lichiditatea pe BVB ar putea urca până la 200-250 miliarde de dolari odată cu upgradarea la statul de piaţă emergentă, care în opinia sa ar putea să se întâmple în 2019-2020. ‘Drumul până la obţinerea statului de piaţă emergentă este mult mai interesant din perspectiva investiţiilor decât data la care va avea loc upgradarea’, a spus Konieczny.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică noi avertizări de ploi abundente şi vijelii şi a instituit Cod portocaliu în partea de est, nord-est şi sud-est a ţării, în timp ce......
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Colaborările dintre mari case producătoare de ceasuri de lux și mărci auto de prestigiu nu este o noutate, însă în ...
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Odată cu creșterea numărului de mașini electrice aflate în exploatare se majorează și numărul celor disponibile pe ...
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută de metri de a deveni o companie 100% digitală
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută ...
România a avut o mare deschidere spre digitalizare, proces accelerat şi de pandemia de Covid-19, arată Dana Sîntejudean ...