Romgaz câştigă procesul cu Fondul Proprietatea asistată de Boştină şi Asociaţii

Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii a reprezentat Romgaz în litigiul iniţiat de Fondul Proprietatea, care viza anularea unei hotărârii AGA prin care Romgaz a aprobat o donaţie de 400 milioane lei la bugetul de stat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în mod irevocabil recursul Fondului Proprietatea privind cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.
Economica.net - joi, 20 sept. 2012, 13:54
Romgaz câştigă procesul cu Fondul Proprietatea asistată de Boştină şi Asociaţii

Mai nuanţat, litigiul iniţiat de Fondul Proprietatea viza anularea hotărârii AGA nr. 12/30.11.2010 a Romgaz, prin care societatea a aprobat realizarea unei donaţii de 400 milioane lei la bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile art. 59 din OG nr. 18/2010 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2010 (act normativ care reglementează posibilitatea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat să facă donaţii către bugetul de stat).

În proces, Fondul Proprietatea a invocat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 59 si art. 61 alin. 2 din OG nr. 18/2010, Curtea de Apel Alba- Iulia respingând cererea de sesizare a Curţii Constituţionale ca inadmisibilă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins însă în mod irevocabil recursul Fondului Proprietatea privind cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Prin acţiunea principal promovată, S.C. Fondul Proprietatea S.A. a considerat că măsura aprobată de A.G.A. Romgaz S.A. din 30 noiembrie 2010 prejudiciază acţionarii minoritari ai societăţii.

Anterior, Tribunalul Sibiu – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a respins ca neîntemeiată acţiunea promovată de S.C. Fondul Proprietatea S.A., instanţa de fond reţinând că societatea reclamantă nu a fost în măsură să justifice un prejudiciu, în contextul în care, finanţarea donaţiei a fost operată din capitalurile Romgaz, acumulate din activitatea aferentă anilor precedenţi, iar nu din veniturile aferente exerciţiului financiar 2010.

La rândul său, Curtea de Apel Alba-Iulia a respins ca nefondat recursul formulat de Fondul Proprietatea împotriva Sentinţei comerciale nr. 146/CC/19.01.2011. Totodată, aceeaşi curte de apel a respins şi contestaţia în anulare formulată de Fondul Proprietatea împotriva deciziei comerciale nr. 715/2011.

Excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 59 si art. 61 alin. 2 din OG nr. 18/2010 a fost invocată de către Fondul Proprietatea în cadrul contestaţiei în anulare.

“Suntem mulţumiţi că am obţinut încă o soluţie favorabilă clientului nostru într-un proces care, la începutul lui, a fost urmărit cu multă atenţie, nu numai în mediul economic. Este un succes al întregii echipe care a lucrat la această speţă, echipă care a cuprins atât avocaţi din Bucureşti, cât şi din cadrul birourilor teritoriale”, spune Simona Tanciu, avocatul asociat în cadrul Boştină şi Asociaţii care a coordonat echipa.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...