Fondurile de investiţii anticipează un uşor avans al tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est

Managerii fondurilor de investiţii estimează pentru acest an o uşoară creştere a numărului de tranzacţii realizate în Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv România, însă spun că principala preocupare a acestora va rămâne dezvoltarea companiilor din portofoliu, potrivit Roland&Berger.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 10:44
Fondurile de investiţii anticipează un uşor avans al tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est

Domeniile vizate de fondurile de investiţii sunt cele care au atras şi până acum atenţia investitorilor, respectiv farma şi sănătate, bunuri de larg consum şi retail, energie şi utilităţi, dar şi tehnologie şi media. De asemenea, sectorul auto şi cel de construcţii sunt preferate de fondurile de investiţii.

„În anii următori, aceste sectoare promit creşteri stabile sau un plus de tranzacţii din diverse considerente. Astfel, companiile de private equity vor avea oportunitatea de a achiziţiona ţinte profitabile”, explică experţii Roland Berger.

Activitatea fondurilor de private equity din România s-a redus semnificativ în ultimii ani, ajungând la 66 milioane de euro în 2011. Pentru 2012 nu au fost publicate date oficiale, dar s-ar putea consemna o creştere faţă de anul anterior, având în vedere că au fost încheiate mai multe tranzacţii, inclusiv unele internaţionale, în care au fost implicate şi divizii locale.

Una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate anul trecut a fost cea prin care fondul Innova Capital a achiziţionat 53% din grupul EnergoBit, care înglobează 16 de firme, cu activităţi în domeniul instalaţiilor electrice şi servicii de inginerie specializate. Tranzacţia a fost estimată la circa 65 de milioane de euro, adică aproape cât totalul achiziţiilor din 2011.

Potrivit datelor European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA), din anul 2007 până la sfârşitul semestrului unu din 2012, fondurile de investiţii au alocat în România 910 milioane de euro. Piaţa românească se plasează după Polonia (2,79 miliarde de euro), Cehia (2,29 miliarde de euro), Ungaria (1,2 miliarde de euro) şi Bulgaria (920 de milioane de euro). Doar Slovenia se află în urma României, cu investiţii în perioada 2007-semestrul unu din 2012 de 150 milioane de euro.

Roland Berger a realizat un sondaj în rândul a 1.200 de reprezentanţi ai celor mai mari companii de private equity din Europa, inclusiv regiunea Europei Centrale şi de Est, care include Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Dintre cei intervievaţi 52% cred că numărul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii cu implicare din partea firmelor de private equity va creşte comparativ cu anul trecut, în special în Scandinavia (+2,7%), Germania (+2,4%), Polonia (+1,9%) şi chiar restul regiunii Europei Centrale şi de Est (+1,5%). Pe de altă parte sunt aşteptate scăderi în Peninsula Iberică, Italia, Franţa şi Grecia.

Tranzacţiile foarte mari, care depăşesc 500 milioane de euro, vor rămâne mai degrabă excepţia şi în 2013, întrucât experţii se aşteaptă că facilităţile de finanţare a datoriilor să rămână puţine.

„Acest fapt este oarecum surprinzător având în vedere lichiditatea mare din piaţă şi pregătirile de vânzare pe care le-am văzut în cazul unor companii ţintă mari. Astfel, atractivitatea companiilor ţintă şi aşteptările cu privire la preţul de achiziţie vor fi decisive pentru numărul şi dimensiunea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii”, adaugă consultanţii Roland Berger.

Participanţii la studiu anticipează că atractivitatea firmelor ţintă va creşte, însă nu întrevăd reduceri semnificative comparativ cu anul precedent.

În ceea ce priveşte posibilitatile de „exit”, investitorii strategici vor constitui principalii cumpărători potenţiali pentru 23% dintre respondenţi, urmaţi de alte companii de private equity sau chiar canale duble sau triple.

În acelaşi timp, în 2013, investitorii de private equity se vor concentra mai mult pe dezvoltarea companiilor din portofoliul lor. În acest scop vor lua atât măsuri strategice (39%
dintre respondenţi) cât şi operaţionale (36% din răspunsuri). Măsurile financiare precum refinanţarea sau recapitalizarea sunt relevante doar pentru 26% dintre cei intervievaţi, întrucât efectele produse de acestea sunt limitate, în contextul actual.

Printre fondurile prezente în România sunt Enterprise Investors, Oresa Ventures, Axxess Capital, GED, Innova, Advent Interna­ţional, SigmaBleyzer şi Global Finance.

Te-ar mai putea interesa și
China promovează un plan alternativ de pace în Ucraina înaintea summitului din Elveţia – diplomaţi
China promovează un plan alternativ de pace în Ucraina înaintea summitului din Elveţia – diplomaţi
 China, care va lipsi de la summitul din weekend privind un plan de pace pentru Ucraina, a făcut lobby pe lângă guverne pentru planul său alternativ, au declarat joi 10 diplomaţi pentru......
Statul nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă. 73% dintre IMM-uri au un nivel slab de digitalizare – dezvoltator soft ERP
Statul nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă. 73% dintre IMM-uri au un nivel slab de digitalizare – ...
Aproape trei sferturi dintre IMM-urile româneşti (73%) au un nivel slab de digitalizare, cu un scor între 0 şi 3, arată ...
Proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut atât în UE cât şi în România
Proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut atât în UE cât şi în România
Mai mult de o zecime (11,2%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, ...
Opt ţări din UE, printre care şi România, fac apel la restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi
Opt ţări din UE, printre care şi România, fac apel la restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi
Miniştrii de externe din opt ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, au cerut UE să le interzică diplomaţilor ...