Fondurile de investiţii anticipează un uşor avans al tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est

Managerii fondurilor de investiţii estimează pentru acest an o uşoară creştere a numărului de tranzacţii realizate în Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv România, însă spun că principala preocupare a acestora va rămâne dezvoltarea companiilor din portofoliu, potrivit Roland&Berger.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 10:44
Fondurile de investiţii anticipează un uşor avans al tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est

Domeniile vizate de fondurile de investiţii sunt cele care au atras şi până acum atenţia investitorilor, respectiv farma şi sănătate, bunuri de larg consum şi retail, energie şi utilităţi, dar şi tehnologie şi media. De asemenea, sectorul auto şi cel de construcţii sunt preferate de fondurile de investiţii.

„În anii următori, aceste sectoare promit creşteri stabile sau un plus de tranzacţii din diverse considerente. Astfel, companiile de private equity vor avea oportunitatea de a achiziţiona ţinte profitabile”, explică experţii Roland Berger.

Activitatea fondurilor de private equity din România s-a redus semnificativ în ultimii ani, ajungând la 66 milioane de euro în 2011. Pentru 2012 nu au fost publicate date oficiale, dar s-ar putea consemna o creştere faţă de anul anterior, având în vedere că au fost încheiate mai multe tranzacţii, inclusiv unele internaţionale, în care au fost implicate şi divizii locale.

Una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate anul trecut a fost cea prin care fondul Innova Capital a achiziţionat 53% din grupul EnergoBit, care înglobează 16 de firme, cu activităţi în domeniul instalaţiilor electrice şi servicii de inginerie specializate. Tranzacţia a fost estimată la circa 65 de milioane de euro, adică aproape cât totalul achiziţiilor din 2011.

Potrivit datelor European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA), din anul 2007 până la sfârşitul semestrului unu din 2012, fondurile de investiţii au alocat în România 910 milioane de euro. Piaţa românească se plasează după Polonia (2,79 miliarde de euro), Cehia (2,29 miliarde de euro), Ungaria (1,2 miliarde de euro) şi Bulgaria (920 de milioane de euro). Doar Slovenia se află în urma României, cu investiţii în perioada 2007-semestrul unu din 2012 de 150 milioane de euro.

Roland Berger a realizat un sondaj în rândul a 1.200 de reprezentanţi ai celor mai mari companii de private equity din Europa, inclusiv regiunea Europei Centrale şi de Est, care include Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Dintre cei intervievaţi 52% cred că numărul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii cu implicare din partea firmelor de private equity va creşte comparativ cu anul trecut, în special în Scandinavia (+2,7%), Germania (+2,4%), Polonia (+1,9%) şi chiar restul regiunii Europei Centrale şi de Est (+1,5%). Pe de altă parte sunt aşteptate scăderi în Peninsula Iberică, Italia, Franţa şi Grecia.

Tranzacţiile foarte mari, care depăşesc 500 milioane de euro, vor rămâne mai degrabă excepţia şi în 2013, întrucât experţii se aşteaptă că facilităţile de finanţare a datoriilor să rămână puţine.

„Acest fapt este oarecum surprinzător având în vedere lichiditatea mare din piaţă şi pregătirile de vânzare pe care le-am văzut în cazul unor companii ţintă mari. Astfel, atractivitatea companiilor ţintă şi aşteptările cu privire la preţul de achiziţie vor fi decisive pentru numărul şi dimensiunea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii”, adaugă consultanţii Roland Berger.

Participanţii la studiu anticipează că atractivitatea firmelor ţintă va creşte, însă nu întrevăd reduceri semnificative comparativ cu anul precedent.

În ceea ce priveşte posibilitatile de „exit”, investitorii strategici vor constitui principalii cumpărători potenţiali pentru 23% dintre respondenţi, urmaţi de alte companii de private equity sau chiar canale duble sau triple.

În acelaşi timp, în 2013, investitorii de private equity se vor concentra mai mult pe dezvoltarea companiilor din portofoliul lor. În acest scop vor lua atât măsuri strategice (39%
dintre respondenţi) cât şi operaţionale (36% din răspunsuri). Măsurile financiare precum refinanţarea sau recapitalizarea sunt relevante doar pentru 26% dintre cei intervievaţi, întrucât efectele produse de acestea sunt limitate, în contextul actual.

Printre fondurile prezente în România sunt Enterprise Investors, Oresa Ventures, Axxess Capital, GED, Innova, Advent Interna­ţional, SigmaBleyzer şi Global Finance.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...