Pensii private. Contribuțiile românilor pot fi plasate într-o nouă formă de investiții. Morphosis Capital: Mai au de făcut calcule, dar vor intra

Chiar dacă de la 1 februarie 2020, legea permitea fondurilor de pensii private să intre cu până la 5% din active în componenţa fondurilor de investiţii, niciunul dintre ele nu a reuşit să facă acest pas, deocamdată. Discuții în acest sens există, însă, prima ancoră fiind Fondul European de Investiții (parte a BEI),  spune Dragoş Petre, CFO Morphosis Capital. Petre speră că în următorul fond de investiţii pe care Morphosis îl va deschide în România, fondurile de pensii vor fi prezente.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 24 mai 2020, 06:08
Pensii private. Contribuțiile românilor pot fi plasate într-o nouă formă de investiții. Morphosis Capital: Mai au de făcut calcule, dar vor intra

„Chiar dacă discuţii există încă de la începutul anului între noi şi fonduri de pensii private din Pilonul III, analiza sofisticată pe care aceştia o au de făcut şi izbucnirea pandemiei prelungeau intrarea lor până spre sfârşitul lunii iunie în componenţa Morphosis. Atunci am abandonat discuţiile, dar sunt sigur că până la constituirea următorului fond de private equity al nostru, care va fi pe 3-5 ani,fondurile de pensii private îşi vor fi terminat calculele şi vor intra cu investiţii în astfel de plasamente”, a declarat Dragoş Petre, CFO Morphosis Capital. Pentru fondul actual, planul de randament este de 20%-25% anual, iar investiţiile Morphosis Capital sunt pe 10 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Fondul de private equity Morphosis Capital, fondat de o echipă de patru români cu experienţă pe pieţele străine, a strâns 50 de milioane de euro pentru a investi în IMM-urile din România. „La Morphosis Capital vedem clar că sectorul IMM din România se află în prezent sub foarte multă presiune și există riscul ca, dacă nu intervenim acum în aceste momente cruciale cu capital, și dacă nu ne unim forțele cu antreprenorii, aceste companii ar putea ajunge în dificultate. În al doilea rând, vedem un interes din ce în ce mai mare din partea antreprenorilor locali de a efectua și de a încheia tranzacții cu noi datorită valorii adăugate aduse de capitalul, expertiza și know-how-ul pe care le oferim, inclusiv experiența acumulată din navigarea prin crizele trecute”, spune Dragoş Petre.

Investitorul arată că analizele financiare, de cash flow, etc au devenit irelevante în noua normalitate dictată de Covid 19,iar echipa sa trebuie să analizeze cu totul diferit felul în care vor investi banii în IMM-urile româneşti. „Luăm în considerare analiza profitului pentru anul aceasta și anii următori a companiilor. În plus, întrucât căutăm să construim parteneriate de durată, acordăm o atenție chiar mai mare potențialului și durabilității afacerii pe termen mediu și lung. Ritmul nostru de selecție pentru IMM-uri în care să investim s-a intensificat de când criza a lovit România, în principal din cauza cererii în creștere, care este alimentată de un sentiment de urgență de a recapitaliza companiile locale pentru a traversa această perioadă. În plus, companiile apreciază acum mai mult ca niciodată politica noastră de „allhands on deck”, în cadrul căreia sprijinim antreprenorul în recalibrarea și reglarea modelului de afaceri pentru a se potrivi cel mai bine cu nevoile actuale de pe piață”.precizează Dragos Petre.

Morphosis Capital are patru domenii prioritare pentru investiţii: domeniul medical,dar nu clinici medicale mari cu reţele extinse, ci acel tip declinică nişată pe un anumite segment medical. Cel de-al doilea domeniu de interes este cel al tehnologiei, unde sunt interesaţi în special de tehnoclogii cu aplicaţii în comerţul industrial, , cel al bunurilor de larg consum, domeniul buisiness to businmess şi cel al reciclării,domenii care deshid pieţele lanivel european şi au posibilităţi de creştere. Politica de investiţii a fondului nu permite să deţină un procent de acţiuni mai mare de 75% în compania în care investeşte şi un minim de 25%.

Prima investiţie a Morphosis a fost în DocProcess, o companie antreprenorială românească specializată în dezvoltarea de soluții digitale pentru automatizarea proceselor de business, pe care aajutat-o deja să inaugureze un birou comercial la Paris şi va mai urmaunul la Bacău. DocProcess este o compania românească antreprenorială, înființată în anul 2005 de Liviu Apolozan. DocProcess dezvoltă soluții de digitalizare în cloud pentru eficientizarea și automatizarea proceselor de achiziții, vânzări, logistice și financiar-contabile în cadrul unui ecosistem de business. DocProcess are peste 3,500 clienți mari, jucători importanți locali și internaționali printre care Carrefour, Cora, Leroy Merlin, Altex, Mondelez, Covalact sau Albalact.

O altă investiţie aflată în curs definalizare este cea într-o firmă medical,dezvoltată la nivelnaţional. „Acum are 11 locaţii, dar vrem să o ajutăm să ajungă la 40- 50 de clinici la nivel naţional”, spune Dragoş Petre. Pentru alte domenii deinvestiţii, Morphosis are negocieri deschise cu în 5-6 companii şi crede că cel puţin una se va finaliza în acest an.
„Acum suntem și mai dedicați să investim capitalul pe care îl avem la dispoziție, aproximativ 50 de milioane de euro, pentru că simțim că dacă nu intervenim rapid, riscăm să vedem o economie și mai polarizată în România, pe de o parte cu multe start-up-uri aflate în etape incipiente, care sunt încă la nivel de generare idei, și pe de altă parte, cu companii foarte mari, care dețin stabilitatea financiară necesară pentru a naviga fără mari probleme prin această criză”, arată Dragoţ Petre, neuitând să sublinieze că tot timpul există un context bun pentru investiţii, că totdeauna vor exista nişte nişe de creştere care aşteaptă doar să fie identificate.

Principalul investitor al Morphosis Capital Fund I este Fondul European de Investiţii (FEI), prin Programul Operaţional Regional, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Printre investitori se mai numără şi parteneri instituţionali români şi globali, dar şi investitori din mediul privat local şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...