Fondurile de pensii private au peste 820 de milioane de euro în acţiuni la Bursă

Fondurile de pensii private au ajuns, la sfârşitul primelor trei luni din 2015, la deţineri de peste 820 de milioane de euro, în acţiunile a 35 de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). AU fost vizate inclusiv companiile strategice, de interes naţional. Fondurile de pensii au devenit, astfel, cei mai mari investitori instituţionali locali de pe piaţa de capital după societăţile de investiţii financiare (SIF).
Economica.net - lun, 04 mai 2015, 06:39
Fondurile de pensii private au peste 820 de milioane de euro în acţiuni la Bursă

Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz şi Transelectrica sunt companiile în care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume până în prezent, potrivit datelor centralizate de APAPR, pe baza unei analize a informaţiilor publicate de administratori şi ASF. De altfel, aceste şapte acţiuni sunt nelipsite din portofoliile tuturor celor 17 fonduri de pensii (şapte fonduri obligatorii – Pilonul II şi zece fonduri facultative – Pilonul III). Topul deţinerilor este completat de BRD, SIF-uri, Zentiva şi BVB, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), fondurile de pensii private ajunseseră la finele anului trecut la deţineri totale în valoare de 753 de milioane de euro în 35 de companii româneşti listate la BVB, sumă care, la sfârşitul primului trimestru din 2015, a trecut de 820 de milioane de euro, conform calculelor APAPR, fiind de patru ori mai mare decât la finele anului 2012.

Fondurile de pensii private investesc aproximativ 20% din activele de aproape cinci miliarde de euro în acţiuni listate, marea majoritate a acestora (circa 85%) fiind acţiuni româneşti de la BVB şi restul de 15% acţiuni străine, pe diferite pieţe ale Uniunii Europene.

De la lansare şi până la finele primului trimestru din 2015, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu anualizat de 11%, iar cele facultative (Pilonul III) de 8,1%.

‘Cu alte cuvinte, interesul fondurilor de pensii private vizează în general sectoarele financiar, energetic şi farmaceutic, potrivit aceloraşi date’, afirmă APAPR.

Odată cu creşterea contribuţiilor virate în sistem, dar şi a randamentelor investiţionale obţinute, majorarea activelor fondurilor de pensii le-a permis acestora să-şi sporească substanţial rolul pe piaţa de capital şi, prin finanţarea companiilor româneşti, în economia reală.

Fondurile de pensii private deservesc circa 6,5 milioane de salariaţi români.

Te-ar mai putea interesa și
UE vrea să facă o nouă încercare spre un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE
UE vrea să facă o nouă încercare spre un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE
Comisia Europeană vrea să propună introducerea, din 2023, a unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE, în speranţa că aceste reguli, care în trecut nu au reuşit să......
E oficial. Scenariul în care funcţionează şcolile se poate schimba, de acum, şi „peste noapte”. Actul normativ a apărut în Monitorul Oficial
E oficial. Scenariul în care funcţionează şcolile se poate schimba, de acum, şi „peste noapte”. Actul normativ ...
Scenariul în care funcţionează şcolile se va actualiza "peste noapte" în funcție de incidenţa cumulată în ultimele ...
Economia României a crescut cu 2,8%, în primul trimestru, faţă de T4 din 2020. Stagnare faţă de T1 din 2020 – INS
Economia României a crescut cu 2,8%, în primul trimestru, faţă de T4 din 2020. Stagnare faţă de T1 din 2020 – INS
Produsul intern brut a crescut cu 2,8%, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul I din 2021, comparativ cu trimestrul ...
OMS: Pandemia este departe de a se fi încheiat. Producătorii de vaccinuri să le doneze „în câteva zile, nu luni”
OMS: Pandemia este departe de a se fi încheiat. Producătorii de vaccinuri să le doneze „în câteva zile, nu luni”
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 ...