Fondurile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depăşesc 1,1 miliarde de lei

Fondurile totale alocate pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente anului de cerere 2022, se ridică la peste 1,108 miliarde lei, respectiv aproape 224 de milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre, publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), scrie Agerpres.
AGERPRES - Dum, 15 ian. 2023, 14:28
Fondurile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depăşesc 1,1 miliarde de lei

Sumele menţionate se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat al MADR pe anul 2023, atât pentru sectorul vegetal cât şi zootehnic.

Astfel, în sectorul vegetal, proiectul include plafoanele destinate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1), precum şi pentru culturile de in pentru fibră (ANT 2); cânepă pentru fibră (ANT 3); tutun (ANT 4); hamei (ANT 5) şi sfeclă de zahăr (ANT 6).

Plafoanele se acordă în limita a 88.562.700 euro, echivalentul sumei de 438.296.802 de lei.

Potrivit proiectului de act normativ, alocările vor fi distribuite astfel: 85.301.500 euro, echivalentul sumei de 422.157.124 lei, pentru culturile amplasate pe teren arabil; 5.500 euro, echivalentul sumei de 27.220 lei, pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră; 1.656.200 euro, echivalentul sumei de 8.196.534 lei, pentru tutun; 84.000 euro, echivalentul sumei de 415.716 lei, pentru hamei; 1.515.500 euro, echivalentul sumei de 7.500.210 lei, pentru sfeclă de zahăr, scrie Agerpres.

Culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, dar fără a se limita la acestea (grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez etc.); leguminoase pentru boabe (mazăre, fasole etc.), dar fără a se limita la acestea; rădăcinoase (cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere etc.), dar fără a se limita la acestea.

De asemenea, mai sunt eligibile la plată plantele industriale, din care plante textile (in pentru fibră, cânepă pentru fibră); plante uleioase (floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei); alte plante industriale (tutun, plante medicinale şi aromatice); legume (tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni etc.); furaje verzi în teren arabil (furaje verzi anuale, furaje verzi perene – de lucernă, trifoi etc.); căpşuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii, alte culturi pe teren arabil, scrie Agerpres.

Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin raportarea sumelor prevăzute la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.

Totodată, proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii propune şi plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schemele decuplate de producţie, specia bovine, sectoarele lapte şi came, precum şi pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine şi caprine, care se acordă, pentru anul de cerere 2022, în limita sumei de 135.435.500 euro, echivalentul a 670.270.290 lei, scrie Agerpres.

Alocările vor fi distribuite astfel: 18.524.000 euro, echivalentul sumei de 91.675.276 lei, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 77.847.000 euro, echivalentul sumei de 385.264.803 lei, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 39.064.500 euro, echivalentul sumei de 193.330.211 lei, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic urmează să fie calculat de către APIA prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, la efectivele de bovine eligibile şi la femele ovine şi caprine eligibile.

Potrivit proiectului MADR, plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...