1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Ford a ajuns să vândă un B-Max la două luni. De ce nu cumpără românii cea mai avansată maşină produsă vreodată la ei acasă

Românii au cumpărat doar trei autoturisme Ford B-Max în primele şase luni din 2016. În patru ani, de când Ford produce la Craiova această maşină, doar 371 de unităţi  şi-au găsit cumpărători în România, deşi maşina este una dintre cele mai avansate tehnologic, iar preţul nu este prohibitiv. 

04 sep, 2016 | ECONOMICA.net

În primele şase luni ale anului, Ford a produs în fabrica de la Craiova 25.740 de autoturisme Ford B-Max, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme. În aceeaşi, perioadă, conform aceleiaşi surse, Ford a exportat 25.737 autoturisme Ford B-Max, model care şi-a acontat 15% din totalul exporturilor de autoturisme ale României-locul trei, după Dacia Duster şi Dacia Sandero.

Rezultă că Ford a vândut, în jumătate de an, doar trei maşini B-Max în România, ţara în care se fabrică. Adică, în medie, o maşină la două luni.

Pe lângă faptul că B-Max este cea mai cea mai avansată maşină din punct de vedere tehnologic produsă vreodată în ţara noastră, maşina este o inovaţie tehnologică în sine: nu are montant central (adică nu are "stâlpi" între portierele faţă şi spate), dar a obţinut maximumul de cinci stele la testele de siguranţă EuroNCAP. În plus, B-Max este echipat şi cu motorul EcoBoost de un litru, un motor pe benzină, supraalimentat, în trei clindri, care a primit titlul de motorul internaţional al anului 2012.

În ciuda tuturor acestor inovaţii, B-Max este un eşec din punct de vedere comercial în România, singura ţară în care se fabrică. "De la lansarea acestui model in țara noastră, am reușit să vindem 371 de unități B-Max, dintre care 146 prin programul Rabla", au declarat, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Ford România.

Ford fabrică B-Max în România din iunie 2012, în fosta fabrică Daewoo de la Craiova, iar vânzările au început o lună mai târziu. Aşadar, în patru ani, B-Max a găsit doar 371 de cumpărători de B-Max în România.

De ce nu cumpără românii B-Max, cea mai avansată maşină care s-a făcut vreodată în România? Preţul nu este un impediment major: acum, la ofertă şi în programul "Rabla", preţurile pleacă de la 10.800 de euro, TVA inclus. Românii nu cumpără B-Max pentru că nu cumpără în general MPV (multi-purpose vehicle), clasă din care face parte B-Max.

"Piața din România este în principal o piață pentru autoturisme cu 4 uși (sedan) și SUV-uri. Odată cu lansarea B-Max în România, Ford a creat practic o zona complet noua in segment, iar peste 70% din vânzările de pe piața locală vizează clienții de flote" spun cei de la Ford România.

Oficialii companiei dau de înţeles că vânzările din România nu sunt un eşec, pentru că nu au ţintit această piaţă.
"Încă de la preluarea fabricii de la Craiova, am declarat că peste 90% din producție va merge la export și așa s-a si intamplat. Piețele principale pentru B-MAX au fost întotdeauna cele din Europa Occidentală, precum Marea Britanie, Germania, Italia, Franța și Spania. Vom continua să urmăm politicile asumate și să ajustăm volumele de producție la cererea pieței. Clienții europeni au trecut de la MPV-urile mici la SUV-urile mici, acolo unde Ford este prezent cu modelul EcoSport" spun cei de la Ford România.

De altfel, şeful Ford Europa a anunţat încă din luna martie a acestui an că va produce SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport la fabrica din Craiova, începând din toamna anului 2017, în urma unei investiţii de 200 de milioane de euro 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO