Ford concediază 750 de angajaţi în Rusia, din cauza deprecierii rublei şi a situaţiei economice dificile

Compania ruso-americană Ford Sollers va renunţa la aproximativ 950 de angajaţi de la cele două fabrici din Rusia, din cauza deprecierii rublei şi a situaţiei economice dificile, după sancţiunile impuse Rusiei în urma ocupării Crimeii, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 13:05
Ford concediază 750 de angajaţi în Rusia, din cauza deprecierii rublei şi a situaţiei economice dificile

Producătorii auto străini au investit puternic în Rusia în ultimii ani, dar declinul vânzărilor auto în 2013, încetinirea creşterii economiei ruse şi instabilitatea provocată de evenimentele din Ucraina aruncă o umbră asupra acestei pieţe auto.

Fabrica din apropiere de St. Petersburg va concedia aproximativ 700 de angajaţi şi va renunţa la un schimb din luna iunie, a anunţat un purtător de cuvânt al Ford. Încă 250 de angajaţi cu contract temporar de muncă vor fi concediaţi la uzina Ford-Sollers din regiunea Tatarstan.

În ianuarie şi februarie, vânzările auto în Rusia au scăzut cu 4%, după un declin de 5,5% în 2013.

În ultimele 12 luni rubla s-a depreciat faţă de dolar cu 13%, ceea ce a determinat Renault (care controlează brandul Lada în Rusia) să majoreze preţurile cu aproximativ 3% în ianuarie şi în martie.

Marţi, grupul auto german Daimler a anunţat că ia în considerare producerea de autoturisme Mercedes-Benz în Rusia, deşi încă nu s-a luat nicio decizie finală. O astfel de mişcare ar putea veni într-un moment sensibil, după ce SUA şi UE au impus sancţiuni asupra Rusiei, în urma anexării Crimeii.

Daimler are doi parteneri în Rusia – deţine 11% din producătorul de camioane Kamaz şi are un parteneriat cu firma GAZ pentru producerea furgonetelor Mercedes-Benz. În primele două luni ale anului, livrările de autoturisme Mercedes-Benz în Rusia au crescut cu 26%. Rusia este una dintre primele zece pieţe ale Daimler.

Vânzările Ford în Rusia au scăzut cu 21% în perioada ianuarie-februarie 2014, la 10.556 vehicule. Compania americană intenţionează să fabrice în Rusia şi modelul EcoSport SUV în acest an.

Luna trecută, un oficial al Ford Sollers anunţat că operaţiunile societăţii mixte au fost puse sub revizuire, iar producţia ar putea fi redusă din cauza dificultăţilor economice.

‘Deprecierea rublei pune presiuni suplimentare asupra afacerii Ford Sollers. Ca întotdeauna, monitorizăm constant situaţia economică în ansamblu şi vom acţiona în funcţie de evoluţiile viitoare’, se arată într-o declaraţie a Ford Sollers.

Anul trecut, vânzările companiei în Rusia au scăzut cu 18% din cauza declinului cererii pentru maşini din clasa compactă. Livrările Ford Focus, care se produce la fabrica de lângă St. Petersburg, au scăzut cu 27% în 2013.

Ford Sollers, înfiinţată în 2011, produce deja modelele Kuga, Explorer, S-MAX, Galaxy, Transit, Tourneo Custom, Focus şi Mondeo.

Vânzările auto în Rusia ar urma să scadă cu 1,6% în 2014, la 2,73 milioane de unităţi, după ce, în 2013, vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au înregistrat un declin de 5,5%, la 2,78 milioane de unităţi, a anunţat recent Association of European Businesses (AEB).

Producători auto importanţi, cum ar fi General Motors, Ford, Renault şi Fiat, au investit semnificativ în Rusia, sperând într-un avans semnificativ pe această piaţă.

În România, Ford Motor a început anul trecut producţia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrică de producţie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investiţii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuate de Ford.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...