Ford Craiova: AIPC solicită publicarea actului adiţional semnat de americani cu AVAS

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital solicită AVAS să publice actul adiţional semnat cu Ford, pentru a afla dacă documentul prevede inclusiv continuarea şi finalizarea restructurării firmelor din grupul Automobile Craiova, asumată în 2007 de producătorul auto american la preluarea uzinei.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 11:07
Ford Craiova: AIPC solicită publicarea actului adiţional semnat de americani cu AVAS

„Întrucât actul adiţional nu a fost publicat şi nu a avut loc o dezbatere publică asupra acestuia, AIPC urmează să analizeze dacă modificările aduse prin actul adiţional prevăd continuarea şi finalizarea procesului de restructurare anterior prevăzut de articolul 7 din Legea nr. 36/2008 (privind unele măsuri pentru privatizarea Automobile Craiova -n.r.), precum şi aplicarea imediată a penalităţilor stabilite pentru nerespectarea obligaţiilor asumate de către Ford Motor Company (…) AIPC subliniază că atât interesele statului român, cât şi cele ale investitorilor care sunt vizaţi de procesul de restructurare cereau respectarea deplină a obligaţiilor legale şi contractuale asumate de către Ford Motor Company”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţie.

Ford şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au semnat vineri un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit căruia constructorul auto va produce un număr de maşini mult mai redus faţă de cel asumat, va plăti penalităţi şi va renunţa la un ajutor de stat pentru formarea profesională a angajaţilor.

Actul adiţional a fost elaborat în urma unor runde de negocieri care au avut loc în perioada mai 2010 – decembrie 2011 între reprezentanţii Ford şi o comisie guvernamentală.

Pe baza noilor elemente de piaţă, a analizei privind situaţia competitorilor şi a constatării unor întârzieri din motive obiective în derularea procesului de restructurare a celor trei companii controlate direct sau indirect, Ford a negociat cu comisia guvernamentală termenii actului adiţional, care prevede simplificarea procesului de restructurare, prelungirea până la 31 decembrie 2012 a termenelor de realizare a obligaţiilor post-privatizare asumate de cumpărător prin contract şi simplificarea procedurii de eliberare a garanţiilor pentru executarea investiţiilor.

Totodată, actul adiţional implică adaptarea ajutoarelor de stat autorizate cu noile condiţii din planul de afaceri şi din contractul de privatizare şi achitarea penalităţilor prevăzute în contract, drept compensaţie pentru nerealizarea numărului de autovehicule asumat.

Potrivit unei anexe la contractul de privatizare din 2007, Ford trebuia să restructureze grupul de societăţi Automobile Craiova prin separarea producţiei de automobile de celelalte activităţi conexe, operaţiune care presupunea transferul către statul român şi acţionarii minoritari ai Automobile Craiova a unor active aflate în proprietatea Ford România şi a Automobile Craiova.

Întrucât producătorul auto nu a transferat activele imobiliare ale societăţilor care urmau să fuzioneze după privatizarea Automobile Craiova, un grup de investitori români, foşti acţionari ai uzinei, a sesizat Comisia Europeană, considerând că nerespectarea obligaţiei poate fi considerată ajutor de stat ilegal acordat de stat companiei americane Ford. O parte dintre investitorii respectivi sunt şi membri ai AIPC şi consideră că activele imobiliare sunt evaluate la aproximativ 10 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis, în iunie 2011, de asociaţie.

Deşi Ford nu a restructurat activitatea firmelor Automobile Craiova, Mecatim Timişoara şi fosta Daewoo Automobile România, compania americană a delistat în aprilie 2010 Automobile Craiova, forţându-i pe acţionarii minoritari să iasă din acţionariat.

După ce grupul de investitori a anunţat, în iunie 2011, sesizarea CE, Ford a comunicat că va restitui toate activele conexe către AVAS.

Actul adiţional semnat vineri de Ford şi AVAS prevede ca ajutorul de stat acordat Ford pentru investiţii să fie plafonat la 75 milioane euro. Ford se angajează la un proiect de investiţii destinat producerii de automobile în sumă totală de 618,1 milioane euro şi la un proiect de investiţii destinat producerii de motoare de 250,9 milioane euro.

De asemenea, între 1 ianuarie 2013 şi 31 decembrie 2017 Ford va realiza o producţie de automobile de 810.000 unităţi şi o producţie de motoare de 1,5 milioane unităţi.

Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

Constructorul american a asamblat la Craiova, în intervalul aprilie 2010-octombrie 2011, un număr de peste 17.000 autoutilitare Transit Connect. Ulterior, producţia utilitarei a fost mutată la fabrica Ford din Valencia, în urma deciziei grupului american de a reorganiza activitatea tuturor fabricilor pe care le deţine în Europa.

Ford a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că va produce la Craiova, în acest an, 60.000 de unităţi B-Max, iar pentru anul viitor estimează construcţia a cel puţin 100.000 de maşini. Modelul B-Max, produs exclusiv la fabrica de la Craiova, va ajunge în showroom-urile din România în luna iulie, însă comenzile vor fi onorate începând cu luna septembrie. Conceptul B-Max a fost prezentat în luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar în iunie Ford a început să fabrice la Craiova primele prototipuri.

În România, vânzările de autovehicule au scăzut drastic comparativ cu 2008, când au fost livrate 324.080 de maşini, cu 11,7% mai puţine faţă de anul anterior, iar în 2009 a fost înregistrat un declin de 46%, la 147.962 de unităţi.

În 2010, vânzările auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unităţi, pentru ca în 2011 declinul să fie de 7,4%, la 110.598 de maşini.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...