Ford închide fabrica Blanquefort din Franţa. Soarta celor 3.600 de angajaţi este incertă

Fabrica Ford din Blanquefort (Bordeaux), unde se produc transmisii automate, a fost închisă miercuri, după ce producătorul auto american a respins eforturile de a salva unele operaţiuni de la uzina cu 3.600 de angajaţi, transmite AFP.
Economica.net - joi, 25 iul. 2019, 15:15
Ford închide fabrica Blanquefort din Franţa. Soarta celor 3.600 de angajaţi este incertă

Unitatea de lângă Bordeaux era programată să-şi înceteze operaţiunile în 31 iulie „dar oamenilor care au sosit în această dimineaţă li s-a spus să plece acasă şi că nu are rost să se întoarcă”, a declarat liderul sindical, Eric Troyas. Acesta acuză Ford că a profitat de prezenţa sindicală mai redusă în timpul lunilor de vară pentru a închide mai devreme fabrica.

Recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux, i-a acuzat pe directorii Ford că au adoptat „o atitudine ruşinoasă” refuzând oferta finală a producătorului de sisteme de transmisie Punch Powerglide. Acesta a adăugat că Executivul nu va cere înapoi ajutorul de stat în valoare de aproximativ 15 milioane de euro (17 milioane de dolari) primit de Ford în ultimii ani şi a exclus o naţionalizare a fabricii.

Oficialii francezi au salutat oferta îmbunătăţită depusă de compania franco-belgiană, care ar fi permis păstrarea locurilor de muncă pentru jumătate din angajaţii fabricii din Bordeaux. În schimb, sindicatele fuseseră de acord cu îngheţarea salariilor şi un program de muncă mai flexibil.

Miercuri, „liniile de asamblare erau goale şi Ford nu a încercat să-i ţină ocupaţi pe oameni, care şi-au luat lucrurile şi au plecat”, a explicat un membru al Comitetului angajaţilor, Gilles Lambersend.

Un purtător de cuvânt al subsidiarei Ford din Franţa a declarat pentru AFP că „s-a sistat într-adevăr producţia dar fabrica opera deja la un nivel minim”.

Locurile de muncă pierdute la uzina de la Blanquefort vor fi o lovitură pentru preşedintele Emmanuel Macron, în condiţiile în care vin într-un moment în care există proteste de stradă cu privire la planurile lui Macron de liberalizare a economiei, inclusiv prin flexibilizarea legislaţiei muncii.

Uzina de la Blanquefort, care produce cutii de viteze, funcţionează din 1972. La rândul său, firma Punch, care este specializată în producţia de componente auto, a preluat deja o fostă uzină General Motors de la Strasbourg (estul Franţei), care producea la rândul său cutii de viteze.

Luna trecută, Ford Motor a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional, o restructurare semnificativă care reflectă dificultăţile cu care se confruntă producătorii auto pe continent.

Provocarea de a investi în automobile electrice şi hibride precum şi în vehicule autonome, în paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a îndeplini cele mai noi norme de poluare, a forţat constructorii auto din Europa să îşi diminueze costurile şi să îşi reducă gama de modele.

Producătorul auto se confruntă cu dificultăţi şi în China, unde recent a anunţat că va lansa 30 de noi modele în următorii trei ani.

În martie, Ford a decis extinderea producţiei de vehicule electrice, pe fondul creşterii rapide a pieţei. De asemenea, în următorii doi ani Ford va începe producţia de vehicule autonome. Până în 2020, Ford va lansa pe plan global 16 vehicule electrice pe baterii şi 24 hibride sau hibride plug-in. Dintre acestea, şapte modele vor fi lansate în America de Nord, trei în Europa, 13 în regiunea Asia-Pacific.

Ford a avertizat că investiţiile în mobilitate şi vehicule autonome ar urma să diminueze câştigurile companiei dar producătorul auto este încrezător că efectele pozitive de pe urma investiţiilor se vor resimţi în 2019 şi în anii următori.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...