Ford țintește să ajungă din nou la ratingul de tip ”investment-grade”

Ford Motor vizează reducerea costurilor îndatorării cu mai mult de jumătate, după ce a răscumpărat o datorie de cinci miliarde de dolari, şi caută să revină la un rating de credit de tip ''investment-grade'' (recomandat pentru investiţii), transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 04 nov. 2021, 19:05
Ford țintește să ajungă din nou la ratingul de tip ''investment-grade''

Producătorul auto a anunţat joi că a iniţiat o ofertă în numerar de cinci miliarde de dolari pentru răscumpărarea unei mari părţi din obligaţiunile de cinci miliarde de dolari emise pentru întărirea bilanţului în aprilie 2020, când au fost închise fabrici din cauza pandemiei. În urma prăbuşirii vânzărilor, Ford a emis aşa numitele „bonduri Covid”.

Acum situaţia s-a îmbunătăţit în urma investiţiilor de 30 miliarde de dolari în vehicule electrice, iar rezultatele trimestriale au fost impresionante.

Ford se aşteaptă ca dobânzile sale să scadă la aproximativ 3,5% – 4% în viitor, faţă de nivelul de 8,5% – 9,625% pe care îl plăteşte pentru „bondurile Covid”.

În predeschiderea şedinţei Bursei de la New York, acţiunile Ford au urcat cu 1,9%, la 19 dolari. Anul acesta titlurile au urcat cu aproximativ 112%.

De asemenea, Ford intenţionează să emită obligaţiuni verzi de cel puţin un miliard de dolari, cu scadenţa la zece ani, câştigurile urmând să fie alocate dezvoltării bateriilor şi vehiculelor electrice. Până la mijlocul deceniului, compania vrea să producă un milion de vehicule electrice pe an.

Refinanţarea datoriei vine după ce Ford a restabilit dividendele.

Cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings şi Fitch Ratings, atribuie Ford un rating din categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

„Nu controlăm ceea ce fac agenţiile de rating. Dar credem că dacă vom continua să ne îmbunătăţim afacerea şi să ne întărim bilanţul ratingul nostru va fi îmbunătăţit”, a apreciat directorul financiar John Lawler.

Producătorul auto american se aşteaptă în acest an la un profit operaţional între 10,5 şi 11,5 miliarde de dolari, iar la 1 decembrie va plăti dividende trimestriale de 10 cenţi pe acţiune, după ce în martie 2020 suspendase plata dividendelor, pe fondul efectelor pandemiei.

După ce au atins un nivel scăzut în martie 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus, acţiunile Ford au urcat constant, sprijinite de majorarea cererii pentru automobile. De când Jim Farley a devenit director general în urmă cu un an şi s-a angajat să investească masiv în vehiculele electrice, preţul acţiunilor s-a dublat.

„Am investit deplin în viitorul electric şi acum vedem rezultatele. Ne îndreptăm agresiv să conducem revoluţia vehiculelor electrice”, a afirmat săptămâna trecută Jim Farley.

Acesta a anunţat că cererea anuală pentru SUV-ul electric Mustang Mach-E a ajuns la 200.000 de unităţi, iar compania ia măsuri pentru majorarea producţiei de vehicule electrice. Ford a început să producă Mach-E în China şi majorează producţia în Mexic.

Deşi Ford se aşteaptă la atenuarea deficitului global de semiconductori, directorul financiar John Lawler a apreciat că acesta s-ar putea extinde până în 2023, ceea ce va afecta producţia.

„Ne aşteptăm la o creştere de aproximativ 10% a vânzărilor în 2021, iar lipsa cipurilor încă ne afectează”, a declarat Lawler.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie o reformă şi a afirmat că va duce această reformă "până la......
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și ...
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...