E oficial: Ford va păstra producţia modelului Fiesta în Germania

Grupul auto american Ford a decis să păstreze producţia modelului Fiesta (maşina cu cele mai mari vânzări din gama sa) în Germania, după ce a ajuns la un acord de reducere a costurilor cu forţa de muncă la uzina de la Koln, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 13:34
E oficial: Ford va păstra producţia modelului Fiesta în Germania

Noul acord salarial publicat marţi pune capăt mai multor luni de speculaţii potrivit cărora Ford ar putea transfera producţia noului Fiesta la uzina sa din România, unde 3.600 de angajaţi asamblează deja modelul B-Max la Craiova.

Ford a precizat că managementul şi angajaţii de la Koln au ajuns la un acord care prevede eliminarea turei de noapte, creşterea flexibilităţii programului de muncă şi diminuarea producţiei atribuită furnizorilor, ceea ce ar permite realizarea unor economii estimate la 400 milioane de dolari între 2017 şi 2021.

‘Acest acord va face uzina mai eficientă, ceea ce va asigura competitivitatea producţiei noii generaţii de Fiesta la nivel global’, a informat Ford, într-un comunicat.

Compania speră că măsurile aplicate la uzina din Koln, unde se produce modelul Fiesta hatchback, îi vor permite să readucă pe profit în 2015 operaţiunile sale din Europa, operaţiuni care, începând din 2011, sunt pe pierdere.

Costurile cu mâna de lucru în industria manufacturieră din Germania erau în 2012 de 36,98 euro/oră per angajat, comparativ cu 29,56 euro în Japonia, 25,87 euro în SUA şi 3,78 euro în România, potrivit institutului economic IW.

Ford a închis deja două uzine din Marea Britanie în 2013 şi, la finele acestui an, vrea să facă acelaşi lucru şi cu uzina de la Genk, Belgia, ceea ce înseamnă eliminarea a 5.700 de locuri de muncă în total.

Constructorul american are de gând să lanseze 25 de vehicule noi sau îmbunătăţite până în 2017 şi, de asemenea, intenţionează să lanseze versiuni premium ale actualelor modele.

Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, primul produs al acestei unităţi şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP.

Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost. În luna martie a acestui an, Ford a fabricat la uzina de la Craiova motorul EcoBoost cu numărul 250.000.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...