Ford vrea să-şi diminueze costurile în Marea Britanie

Ford Motor a iniţiat discuţii cu sindicatele privind reducerea costurilor la fabrica sa de motoare din Marea Britanie, peste 1.100 de locuri de muncă aflându-se în pericolul de a fi desfiinţate, în condiţiile în care producătorul auto american este afectat de încetinirea creşterii pieţei auto europene şi de incertitudinile legate de ieşirea ţării din Uniunea Europeană, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 12:22
Ford vrea să-şi diminueze costurile în Marea Britanie

Brexitul este cu siguranţă unul dintre factorii care au determinat Ford să iniţieze discuţiile, a apreciat Len McCluskey, secretar general al sindicatului Unite, estimând că, în următorii cinci ani, ar putea fi desfiinţate peste 1.100 de locuri de muncă la fabrica Bridgend din Ţara Galilor, urmând să rămână doar 600 de salariaţi.

Unitatea produce suficiente motoare pentru a garanta actualul nivel al locurilor de muncă în următorii 2-3 ani, dar reducerile ar putea fi necesare după acest interval, dacă fabrica nu va deveni mai eficientă, a afirmat Tim Holmes, purtător de cuvânt al subsidiarei Ford din Marea Britanie. Nu sunt planificate concedieri în acest moment, iar compania pur şi simplu reexaminează situaţia angajaţilor dincolo de 2020, a explicat Holmes.

Acesta a adăugat că Ford va investi 100 de milioane de lire sterline (123 de milioane de dolari) pentru a produce din 2018 o nouă serie de motoare eficiente la Bridgend. După 2018, fabrica trebuie să-şi asigure competitivitatea, a precizat Holmes.

Len McCluskey a cerut autorităţilor să intervină, iar miercuri premierul Theresa May a afirmat că Executivul de la Londra va discuta în mod regulat cu Ford pentru a se asigura că fabrica de motoare din Ţara Galilor va face în continuare parte din ‘succesul’ producătorului auto în Marea Britanie, după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

‘Miniştrii s-au angajat în discuţii cu diverse companii din sectorul auto, inclusiv Ford şi alţi producători auto. Aproximativ o treime din motoarele Ford sunt produse în Regatul Unit şi fabrica Bridgend are un rol important. Am avut întâlniri cu Ford, vom continua să discutăm în mod regulat cu Ford în privinţa metodelor prin care Executivul poate ajuta compania să aibă succes în continuare’, a afirmat Theresa May în Parlament.

Veniturile realizate de Ford în 2017 vor fi afectate de un impact întârziat de cel puţin 600 milioane de dolari, apărut ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că profiturile record realizate anul trecut de Ford în Europa nu vor mai fi atinse, a anunţat recent directorul general al Ford Europa, Jim Farley.

Acesta a explicat că, în acest an, compania nu va mai beneficia de protecţia împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb.

‘Atunci când a avut loc Brexitul, am fost protejaţi pe deplin în primul trimestru cu un curs de schimb puternic. Pe măsură ce ne apropiem de restul anului, în special în a doua jumătate, ne confruntăm cu efectele deprecierii lirei’, a spus Jim Farley.

Ford este cel mai mare producător de motoare auto şi, de asemenea, cea mai bine vândută marcă de automobile din Marea Britanie, cu o cotă de piaţă de 12%. În 2016, lira sterlină s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro, din cauza incertitudinilor legate de Brexit.

Compania are 14.000 de angajaţi în Marea Britanie şi 25.000 în Germania. Ford produce motoare la două uzine din Marea Britanie pentru vehiculele asamblate în Europa continentală şi care, ulterior, sunt vândute în Marea Britanie. O liră sterlină mai slabă afectează profitabilitatea vehiculelor care au componente evaluate în euro.

Lira sterlină este ‘singurul risc major’ cu care Ford se confruntă în Europa, a subliniat Jim Farley.

‘Credem că ar putea să se ridice la 600 de milioane de dolari în acest an’, a mai spus Farley.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...