Fordul de la Craiova: Tot ce trebuie sa ştii despre B-Max

Ford spune că B-Max va fi cel mai economic MPV, va obţine 5 stele la testele EuroNCAP. Monovolumul care va fi fabricat la Craiova va fi prezentat mâine la Salonul Auto de la Geneva.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 07:32
Fordul de la Craiova: Tot ce trebuie sa ştii despre B-Max

Uşi culisante fără montant central, prima maşină comercializată în Europa cu sistem SYNC, motorizări eficiente şi performante şi siguranţă la cel mai înalt nivel. Acestea sunt principalele calităţi ale Fordului de la Craiova. Desi B-Max va fi produs exclusiv la fabrica Ford de la Craiova, lansarea modelului pe piata din România va avea loc în al treilea trimestru al acestui an, dupa cea din tarile vest-europene. B-Max va fi mai ieftin în România decât în tarile în care va fi exportat.

Vă prezentăm mai jos cele mai importante caracteristici ale Fordului B-Max:

 

Interior

Ornamentele sunt inspirate de la modelul Focus, iar designul instrumentelor de bord seamana cele de la Fiesta. Pe consola centrala se observa butonul Start/Stop, celebrii senzori de parcare de la Ford, parbriz încalzit si scaune fata încalzite.

Ford B-Max interior 1

Ford B-Max interior 2

 

SYNC

Una dintre noutatile cu care vine Fordul de la Craiova este sistemul SYNC care vine în premiera în Europa pe B-Max. În America, sistemul este integrat pe aproximativ 4 milioane de automobile. Sistemul permite conectivitatea cu device-uri mobile, dar si apelare automata la numarul de urgenta în caz de accident si transmiterea coordonatelor GPS pentru o interventie mai rapida a echipajelor de salvare.

 

Cel mai economic MPV – consum mediu de 4l/100 km

Motorul turbo-diesel de 1,6 litri TDCi care dezvoltă 95 cai putere va avea un consum mediu de 4 litri de motorină la 100 de kilometri parcurşi. Varianta echipată cu motorul EcoBoost de 1 litru, 120 cai putere, fabricat la Craiova va avea un consum mediu de 4,9 litri benzina/100 km, conform datelor comunicate Ford.  Astfel, B-Max va fi mai economic decât concurenţii săi Opel Meriva, Citroen C3 Picasso şi Renault Grand Modus.

5 stele la testele EuroNCAP. Portiere culisante fara montant central

Particularitatea masinii, lipsa montantului central între portiera fata si cea spate, nu exista pe niciun model cu care concureaza pe segmentul minivan-urilor. Usile din spate sunt culisante. Siguranta a fost una dintre proprietatile proiectantilor, mai ales din cauza lipsei montantului central.

Marginile portierelor care se „lipesc” una de alta, sunt întarite si au mecanism de fixare atât sus cât si jos pentru o mai buna siguranta înm caz de impact lateral. De asemenea, si plafonul si podeaua sunt întarite în anumite puncte cu un otel special, pentru a preveni o deformare mai mare în cazul unui impact frontal.

Toate aceste lucruri fac din B-Max o masina de 5 stele din 5 la testele EuroNCAP, spun oficialii Ford.

Sistemul audio

Inginerii de la Ford au folosit un playlist de muzica eclectic pentru a perfectiona sistemul audio al noului model B-Max, utilizând piesele unor artisti foarte diferiti ca gen, precum Black-Eyed Peas, The Eagles, Radiohead sau Vivaldi.

„Fiecare autoturism, ca si fiecare încapere sau sala, poseda calitati acustice unice. Dimensiunea si forma habitaclului, materialele din care sunt alcatuite scaunele sau bordul, raportul dintre sticla si otel, toate acestea afecteaza calitatea sunetului din interiorul unui autoturism nou”, se arata într-un comunicat transmis de companie.

Astfel, specialistii au utilizat un playlist format din piese ale artistilor Radiohead, Black-Eyed Peas, Fugees, The Eagles, John Coltrane, dar si opere ale compozitorilor Vivaldi sau Carl Orff.

Piesele artistilor au rulat de mii de ori compozitiile acestora pentru a regla sistemul audio al monovolumului.

„Piesele pe care le-am folosit ne-au ajutat cu adevarat sa identificam elementele care aveau nevoie de reglaj. Însa dupa ce le-am ascultat de mii de ori, nu cred ca mai vreau sa le aud vreodata”, a spus unul din reprezentantii echipei care a participat la ajustarea sistemului audio.

Noul model Ford B-Max va fi disponibil cu un sistem audio marca Sony. Acesta include opt difuzoare si un amplificator Sony de 4 x 25 wati.

Utilizatorii pot selecta muzica din unitatea radio/CD încorporata, care include un sistem Digital Audio Broadcast, sau de pe playerele lor muzicale portabile, conectate prin USB sau Bluetooth.

 

Modelul B-Max este fabricat exclusiv la uzina Ford de la Craiova. Reprezentantii companiei au spus ca în acest an vor fi produse 60.000 de unitati B-Max, iar pentru anul viitor estimeaza constructia a cel putin 100.000 de masini.

Desi B-Max va fi produs exclusiv la fabrica Ford de la Craiova, lansarea modelului pe piata din România va avea loc în al treilea trimestru al acestui an, dupa cea din tarile vest-europene. B-Max va fi mai ieftin în România decât în tarile în care va fi exportat.

„B-Max este un monovolum compact, care adauga o noua abordare a construirii usilor, cu stâlpii centrali integrati chiar în portiere. Alaturi de dispunerea flexibila a scaunelor si spatiul de depozitare cel mai încapator din clasa sa, B-Max va beneficia si de o executie superioara si materiale de înalta calitate care sunt intalnite rareori la o masina din clasa compacta, la un pret convenabil. Masina combina un design incitant si inovator cu dotari care înainte, puteau fi gasite numai în clasele superioare de automobile”, au spus oficialii Ford.

Noul model va fi echipat cu un motor turbo diesel (despre care Ford nu a dat detalii) si cel mai mic motor pe benzina construit pâna acum de Ford – EcoBoost de 1 litru, produs si la fabrica de la Craiova.

Grupul american Ford a raportat un profit de 20,2 miliarde dolari pentru anul trecut, cel mai ridicat din 1998 si de peste trei ori mai mare comparativ cu nivelul de 6,56 miliarde de dolari din anul precedent, ca urmare a unui câstig exceptional de peste 12 miliarde de dolari în trimestrul patru.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...