Formula 1: Vettel câştigă în SUA şi stabileşte un record de victorii consecutive

Pilotul german al echipei Red Bull, Sebastian Vettel, a câştigat, duminică, Marele Premiu al SUA, penultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 şi a stabilit, cu opt victorii la rând, un record de succese consecutive într-un sezon.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 05:29
Formula 1: Vettel câştigă în SUA şi stabileşte un record de victorii consecutive

Precedentul record aparţinea lui Michael Schumacher din 2004, an în care pilotul german, pe atunci la Ferrari, a câştigat şapte curse la rând. Cele mai multe succese consecutive le are italianul Alberto Ascari, nouă, dar recordul său a fost stabilit în două sezoane, 1952, când a câştigat şase curse, şi 1953. Sebastian Vettel a ajuns la a 38-a victorie în carieră, 12 dintre acestea fiind obţinute în 2013.

Duminică, la Austin (Texas), Vettel, deja campion mondial în 2013, a fost urmat în ordine de francezul Romain Grosjean (Lotus-Renault), de australianul Mark Webber (Red Bull) şi de australianul Lewis Hamilton (Mercedes).

Spre deosebire ediţia de debut din 2012, în acest an cursa de pe circuitul texan de lângă Austin a fost una puţin spectaculoasă. Vettel a fost cel mai rapid în calificările desfăşurate sâmbătă şi anunţa astfel un nou marş triumfal pentru a doua zi. Mark Webber l-a secondat pe grilă, înaintea lui Romain Grosjean, Nico Hulkenberg, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso.

Duminică, Vettel a plecat foarte bine din „pole” şi s-a instalat imediat la conducere. Webber a ratat startul, fiind întrecut atât de Grosjean, cât şi de Hamilton. Maşina de siguranţă a intrat pe circuit chiar în primul tur, în urma unui accident care i-a avut ca protagonişti pe Adrian Sutil (Force India) şi Pastor Maldonado (Williams), accident soldat cu abandonul primului.

La reluare, în turul cinci, Vettel a ţâşnit ca din puşcă şi a menţinut permanent un avantaj de 8-10 secunde faţă de Grosjean. La rândul său, francezul a început să se distanţeze de Hamilton şi a urmărit până la final să-şi conserve locul secund. În turul 13/56, Webber a recuperat una dintre poziţiile pierdute la start, întrecându-l pe Hamilton. În partea a doua a cursei, australianul a pus presiune pe Grosjean, dar pilotul de la Lotus-Renault s-a apărat foarte bine. Singura intrare la boxe efectuată de piloţii fruntaşi nu a adus modificări semnificative în ordinea de pe pistă, astfel că Vettel şi-a trecut în palmares primul succes la Austin, după ce anul trecut fusese al doilea, în urma lui Lewis Hamilton. Grosjean şi Webber au completat în această ordine podiumul, iar Hamilton s-a clasat pe locul patru, la mare distanţă de primii trei.

Pilotul de la Mercedes a avut ceva emoţii pe final, când Alonso s-a apropiat la o secundă de el. Spaniolul de la Ferrari a pierdut o poziţie la start, în faţa mexicanului Sergio Perez (McLaren-Mercedes), ajungând pe locul 7. Alonso şi-a recuperat locul 6 după intrarea la boxe, apoi l-a depăşit şi pe Hulkenberg, urcând pe 5. Aceasta a fost şi locul final ocupat de dublul campion mondial, loc apărat cu greu în ultimul tur, când Hulkenberg a încercat să-l depăşească la rândul lui.

Până la urmă, germanul de la Sauber a terminat la şaselea, înaintea lui Perez. Debutant în acest sezon în Formula 1, finlandezul Valtteri Botas (Williams) a obţinut, duminică, primele patru puncte din cariera sa, după ce a fost al optulea la Marele Premiu al SUA. Printre „învinşii” săi s-au numărat doi piloţi cu nume în Marele Circ, Nico Rosberg (Mercedes), care a trecut linia de sosire pe locul 9 şi Jenson Button (McLaren-Mercedes), al zecelea la final.

Dezamăgirile Grand Prix-ului american au fost Felipe Massa (Ferrari) – locul 13 şi Heikki Kovalainen (Lotus-Renault) – locul 15. Chemat la Lotus pentru a-l înlocui pe conaţionalul său Kimi Raikkonen, accidentat, Kovalainen a făcut o cursă slabă, după ce reuşise al optulea timp în calificări.

Alonso a acumulat 227 de puncte în clasamentul piloţilor, asigurându-şi astfel titlul de vicecampion mondial. Britanicul Lewis Hamilton este pe locul 3, cu 187 de puncte, în timp ce Mark Webber ocupă locul 5, cu 181 de puncte. Kimi Raikkonen, locul 4 cu 183 de puncte, nu va mai concura pentru Lotus în acest an, din cauza unei accidentări. Vettel a strâns 372 de puncte, dar este campion mondial pentru a patra oară consecutiv de vreo trei curse.

În clasamentul constructorilor, lupta pentru locul doi a rămas deschisă înaintea ultimei etape. Formaţia Mercedes (locul 2 – 348 de puncte) devansează echipele Ferrari (locul 3 – 333 de puncte) şi Lotus-Renault (locul 4 – 315 puncte). De asemnea campioană mondială a patra oară la rând, Red Bull a acumulat 553 de puncte.

Ultima etapă a sezonului, Marele Premiu al Braziliei, va avea loc peste o săptămână, pe circuitul de la Interlagos.

După 18 etape, clasamentul piloţilor (primele zece poziţii) este următorul:

1. Sebastian Vettel 372 de puncte;

2. Fernando Alonso 227;

3. Lewis Hamilton 187;

4. Kimi Raikkonen 183;

5. Mark Webber 181;

6. Nico Rosberg 161;

7. Romain Grosjean 132;

8. Felipe Massa 106;

9. Jenson Button 61;

10. Paul di Resta 48.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Red Bull 553 de puncte;

2. Mercedes 348;

3. Ferrari 333;

4. Lotus Renault 315;

5. McLaren-Mercedes 102;

6. Force India 77;

7. Sauber 53;

8. Toro Rosso 32;

9. Williams 5;

10-11. Caterham, Marussia 0.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...