Formula 1: Victorie în premieră pentru Vettel şi Red Bull în Canada

Pilotul Sebastian Vettel a înregistrat o victorie în premieră, duminică, la Montreal, atât pentru el, cât şi pentru echipa sa, Red Bull, după ce a câştigat Marele Premiu al Canadei, a şaptea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 05:45
Formula 1: Victorie în premieră pentru Vettel şi Red Bull în Canada

Puţine sunt etapele din calendarul Marelui Circ în care Vettel sau Red Bull să nu se fi impus măcar o dată. Până acum, Marele Premiu al Canadei figura pe această listă, însă Vettel a înfipt steagul victoriei şi pe Insula Notre-Dame din Montreal, după o cursă pe care a dominat-o de la început şi până la final.

Hegemonia echipei Mercedes în calificări a luat sfârşit sâmbătă, pe circuitul Gilles Villeneuve, la finalul unei sesiuni afectate de ploaie. După patru pole-position-uri consecutive obţinute de piloţii de la Mercedes, dintre care numai unul concretizat într-o victorie, Vettel a revenit în fruntea grilei de start. Totuşi, echipa cu sediul la Brackley nu a cedat uşor şi i-a avut pe Lewis Hamilton şi pe Nico Rosberg în prim-plan, pe locul doi, respectiv patru. Între ei s-a intercalat surprinzător finlandezul Valtteri Bottas de la Williams. Mark Webber (Red Bull) şi Fernando Alonso (Ferrari) au urmat în această ordine cvartetul fruntaş, în timp ce Kimi Raikkonen (Lotus), locul 2 în clasamentul piloţilor, a fost trimis pe locul 10 al grilei, după o penalizare primită pentru o iregularitate comisă în timpul calificărilor.

Duminică, Bottas, atacat pe ambele părţi, a cedat două poziţii după start, în faţa lui Rosberg şi a lui Webber, care au urcat câte un loc. Apoi Alonso a l-a depăşit şi el pe pilotul de la Williams, tot în turul întâi. De altfel, „balonul de săpun” Bottas s-a spart repede, dovedind că prezenţa lui în Q3, prima pentru Williams în acest sezon, a fost obţinută în condiţii speciale, pe ploaie. Locul său final, 14, a fost aproape de realitate şi de performanţele monopostului pe care îl are la dispoziţie pilotul finlandez.

În frunte, Vettel şi Hamilton au pornit nestingheriţi. Germanul s-a distanţat repede şi a pus cinci secunde avans în primele zece din cele 70 de tururi ale Grand Prix-ului canadian. Până la jumătatea cursei, 11 din cei 22 de concurenţi au fost depăşiţi cu un tur de pilotul de la Red Bull. Vettel a mers tare până la final, fără să-l jeneze vreun adversar. Triplul campion mondial a avut emoţii doar de două ori, de fiecare dată din vina lui, când a şters zidul de protecţie şi când a ratat o şicană. Vettel a câştigat cu un avans de 15 secunde, unul mic după cum au arătat lucrurile pe pistă şi ţinând cont de faptul că doar patru piloţi au terminat în acelaşi tur cu învingătorul.

Fiind destul de clar că nu se pune problema câştigătorului, Hamilton, Rosberg, Alonso şi Webber şi-au disputat locurile rămase pe podium. La început, britanicul de la Mercedes s-a distanţat de adversari şi lăsa impresia că nu poate pierde locul 2. Rosberg, aflat pe 3, nu a putut ţine pasul cu colegul său şi s-a văzut depăşit, în turul 31, atât de Webber, cât şi de Alonso. În turul 36, australianul a avut o coliziune uşoară cu un pilot întârziat, în urma căreia şi-a avariat aripa faţă. Alonso a simţit că poate profita, l-a atacat şi depăşit pe Webber în turul 42 şi, cu opt tururi înainte de final, l-a întrecut şi pe Hamilton.

Astfel, spaniolul a obţinut locul secund, după ce a plecat al şaselea în cursă, el fiind urmat în ordine de Hamilton, Webber şi Rosberg. Pe poziţia a şasea s-a clasat Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), iar pe şapte Paul Di Resta (Force India). Felipe Massa şi Raikkonen au avut şi ei duelul lor, pentru locul 8, câştigat de brazilian. Pilotul de la Lotus a obţinut doar două puncte la Montreal, insuficiente pentru a-şi păstreze poziţia a doua în clasamentul piloţilor. Ultimul punct acordat de regulament, cel pentru locul 10, i-a revenit germanului Adrian Sutil (Force India).

Cursa canadiană a consfinţit avansul pe care îl au în ierarhii Vettel şi Red Bull. Campionul mondial en titre a acumulat 132 de puncte şi îl are acum şalanger oficial pe marele său rival Alonso, care a trecut pe poziţia a doua, cu 96 de puncte. Raikkonen a căzut pe 3, cu 88 de puncte, în timp ce Hamilton a acumulat 77 de puncte.

La echipe, Red Bull conduce detaşat, cu 201 puncte, fiind urmată de Ferrari, cu 145 de puncte şi de Mercedes, cu 134 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Marii Britanii, va avea loc în 30 iunie, la Silverstone.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...