Forţele ruse au pătruns în regiunea Kievului. Zelenski decretează mobilizarea generală în Ucraina

Forţe ruse au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de AFP.
AGERPRES - joi, 24 feb. 2022, 14:25
Forţele ruse au pătruns în regiunea Kievului. Zelenski decretează mobilizarea generală în Ucraina

Grănicerii, fără a preciza natura acestei incursiuni terestre, au adăugat că ea a avut loc prin postul de control Vilcia, situat la circa 150 km nord de capitala ucraineană.

O jurnalistă de la France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.

Informaţii neconfirmate relevă că acest zbor grupat provine din Belarus.

Ministerul Apărării din Belarus, ţară aliată cu Rusia, anunţase închiderea de la ora 09:00 GMT a spaţiului aerian belarus deasupra frontierei ucrainene, în sud, cu scopul de a „garanta securitatea utilizării spaţiului aerian” al ţării.

„Trupele ruse au încălcat graniţa de stat. Echipamentul de război al inamicului a trecut prin punctul de frontiera Vilcia”, a indicat Serviciul ucrainean de frontieră’, citat de EFE, potrivit căruia armata ucraineană s-a confruntat cu forţe armate ruseşti.

Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele din estul Ucrainei de „abuzuri” şi „genocid” din partea guvernului ucrainean.

Zelenski decretează mobilizarea generală în Ucraina în contextul războiului cu Rusia

– Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Proiectul de lege privind aprobarea decretului preşedintelui Ucrainei ”Cu privire la mobilizarea generală” a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul), a anunţat legislativul pe contul său oficial de Telegram, relatează EFE.

Anterior, Zelenski a introdus legea marţială în întreaga ţară şi a anunţat, de asemenea, întreruperea relaţiilor diplomatice dintre Ucraina şi Rusia, ca urmare a agresiunii militare împotriva teritoriului ucrainean ordonată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Zelenski a subliniat, de asemenea, că armata ucraineană este angajată în ”lupte grele” în întreaga ţară, din Donbas până în alte regiuni din est, nord şi sud şi a ordonat armatei sale să provoace ”cele mai mari pierderi posibile invadatorului rus”.

Şeful statului ucrainean a dat asigurări că banca de stat şi sistemul financiar ucrainean au resurse suficiente pentru a asigura apărarea statului şi interesele cetăţenilor ucraineni

Avion militar ucrainean, prăbuşit în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord

Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit joi în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord, a anunţat serviciul pentru situaţii de urgenţă, conform AFP.

Avionul s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Trîpillea, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a precizat aceeaşi sursă.

Anterior, Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat că trupe ruseşti au atacat un aerodrom din apropierea capitalei ucrainene Kiev, cel puţin trei elicoptere ruseşti fiind ulterior doborâte, relatează DPA. Dar nu a existat nicio confirmare independentă a informaţiilor conform cărora trupe ruseşti au preluat controlul asupra aeroportului.

Aerodromul Hostomel este situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de centrul capitalei ucrainene.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne, Anton Heraşcenko, a redistribuit pe Facebook videoclipuri cu ceea ce a spus că sunt elicoptere ruseşti care au fost doborâte.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...