Fost guvernator Michigan: N-ar fi surpriză ca în spatele protestelor anti gaze de şist să fie Rusia

Republicanul John Engler, preşedintele Business Roundtable (BRT), asociaţia managerilor celor mai puternice corporaţii americane, a sugerat că în spatele protestelor împotriva gazelor de şist s-ar putea afla interese din Rusia, adăugând că e doar o opinie, fără a deţine dovezi în această direcţie.
Economica.net - Dum, 10 nov. 2013, 10:38
Fost guvernator Michigan: N-ar fi surpriză ca în spatele protestelor anti gaze de şist să fie Rusia

John Engler, fost senator şi fost guvernator al statului Michigan, a fost invitatul ediţiei de duminică a emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

„Unii nu acceptă concurenţa din alte surse. Poate fi ridicată şi această problemă. Nu cred că ar fi o surpriză să aflăm că protestul poate fi finanţat de Rusia, care are interese legate de resursele din România. Dar, acestea fiind spuse, există mai multe interese economice. (…) Nu ştiu asta. Doar sugeram că… Şi noi avem proteste legate de protecţia mediului. Nu ştiu dacă oamenii au fost plătiţi sau nu de către cineva. Dar informaţiile de la care au pornit nu sunt întotdeauna fundamentate pe date ştiinţifice”, a declarat John Engler, preşedintele Business Roundtable, la emisiunea „După 20 de ani”.

El a admis că în societăţi deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de părere că provocarea este, dacă te afli de cealaltă parte a baricadei, să explici cu atenţie şi cu multe detalii de ce crezi că este o decizie potrivită.

În opinia lui, provocarea este ca oamenii să înţeleagă care este baza protestelor lor, dacă se bazează pe date ştiinţifice sau dacă la mijloc sunt interesele concurenţei.

Cât priveşte Statele Unite, Engler susţine că SUA pot atinge un nivel maxim de independenţă energetică datorită exploatării gazelor de şist.

În ce priveşte influenţa Rusiei, preşedintele BRT crede că „toată lumea este de acord că unele ţări, precum România, au fost trase înapoi considerabil de influenţa semnificativă a Rusiei”.

Despre gazele de şist: Nu toate statele americane susţin explorarea gazelor de şist

Gazele de şist au reprezentat una dintre temele abordate, John Engler fiind de părere că interesul României în domeniul gazelor de şist ar trebui să ia în considerare avantajul competitiv în ceea ce priveşte preţul energiei.

„Şi în SUA au fost dezbateri asupra exploatării gazelor de şist şi despre modalităţile de refacere a mediului. Datele ştiinţifice sunt favorabile. E un sistem sigur, dacă este aplicat aşa cum trebuie”, crede el, motivând că operaţiunile se desfăşoară la mare adâncime.

Preşedintele BRT este de părere că astfel nu este ameninţată pânza freatică şi că „riscul de afectare a mediului nu este mare”.

Pe de altă parte, el a admis că mai multe state americane, între care New York, interzic explorarea gazelor de şist. „Nu toate statele americane susţin explorarea gazelor de şist”, fostul senator precizând că, în timp ce Pennsylvania şi Ohio „promovează agresiv folosirea gazelor de şist”, statul New York interzice explorarea gazelor de şist.

„Această dezbatere nu are loc doar în România. În faţa Casei Albe, oamenii au protestat împotriva construcţiei unei conducte. Se temeau de impactul asupra mediului. Sunt mai multe state, spre exemplu New York, care interzic explorarea gazelor de şist. Statele vecine, Pennsylvania şi Ohio, promovează agresiv folosirea gazelor de şist. Diverşi oameni ajung la concluzii diferite. Eu, de exemplu, sunt de partea celor care spun că e o investiţie bună şi o decizie înţeleaptă”, a declarat John Engler.

SUA ar trebui să facă mai mult pentru redresarea globală

În opinia lui, este nevoie de politici guvernamentale stabile şi previzibile, atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în întreaga lume, pentru a stimula o creştere a cererii, fiind de părere că SUA ar trebui să facă mai multe pentru redresarea globală, în special în domeniul energetic.

Statistici publicate de McKinsey asupra situaţiei globale arată că între 2013 şi 2025 vor exista peste 400 de zone de dezvoltare în economii emergente care vor genera peste jumătate din creşterea mondială.

Totuşi, preşedintele Business Roundtable (BRT) a exemplificat că reticenţele investitorilor în ce priveşte economiile emergente sunt legate de problemele legate de infrastructură şi de reglementările comerciale.

„Există un risc asociat cu economiile emergente. În absenţa unei înţelegeri depline a regulilor existente, a felului în care instanţele ar putea interpreta un contract sau o plată scadentă, oamenii au o anumită reticenţă legată de necompetitivitate”, crede preşedintele BRT.

Avantajele României, în ochii americanilor

Sectorul energetic este considerat unul care a atras deja investiţii americane importante în România.

„Ştiu că sunt companii mari, ca Exxon Mobile sau Chevron, care au activităţi atât offshore, cât şi onshore. Dar cred că România are nişte avantaje energetice pe care alte ţări nu le au”, a spus preşedintele BRT.

Din discuţiile la care a participat a reieşit că nu există motive pentru care investiţiile americane să nu crească în România, dând ca exemplu sectorul telecomunicaţiilor şi dezvăluind că a purtat o „discuţie foarte interesantă” cu ministrul de resort.

Un alt domeniu de interes pentru întreprinzătorii americani este cel forestier, unde România are „resurse extraordinare”. Dezvoltarea turismului sau sectorul bancar reprezintă alte oportunităţi de investiţii.

„România se confruntă cu aceeaşi provocare. Trebuie să arate că e cea mai bună din regiune, pentru ca investitorii care vor să intre în această regiune să aleagă România. În fiecare dintre aceste zone au existat discuţii legate de finanţare. De exemplu, transportul energiei electrice. Nu doar producţia ei, ci şi transportul. Dacă investiţiile pot fi recuperate într-o perioadă mai lungă de timp. S-a discutat mult despre asta, dar şi despre sectorul bancar”, a dezvăluit fostul guvernator de Michigan.

El a mai menţionat că a stat de vorbă cu prim-ministrul despre proiecte din domeniul transporturilor.

„Mi-a povestit despre câteva proiecte care au întârziat mulţi ani. Unele dintre ele au fost redeschise şi chiar terminate”, a relatat fostul guvernator al statului Michigan.

Secretul unui proiect executat rapid

El a dezvăluit şi „secretul” finalizării înainte de termen a proiectelor: acordarea de bonusuri investitorilor.

„Am învăţat că, dacă vrem să facem un proiect rapid, atunci când îl scoatem la licitaţie, dosarul să fie structurat astfel încât să existe un termen-limită de predare. Dacă este predat mai devreme, plătim un bonus. Dacă există întârzieri, vor fi penalizări. N-am încasat niciodată penalizări. Am plătit mereu bonusuri. Când au o asemenea motivaţie, e uimitor cât de repede trec companiile peste orice obstacol”, a spus el.

Despre eliminarea vizelor pentru români

În ce priveşte eliminarea vizelor pentru România, preşedintele BRT spune că asociaţia pe care o reprezintă susţine o reformă a imigraţiei.

„Probabil va fi nevoie de o nouă lege. Roundtable susţine acest lucru. Susţinem o reformă comprehensibilă a imigraţiei. Purtăm această dezbatere de mulţi ani. Ştim că Senatul a inclus România pe lista ţărilor ce nu au nevoie de vize, iar asta ar facilita călătoriile din şi înspre România. Ar fi un lucru foarte bun. N-ar trebui să constituie obiectul unui schimb”, a declarat John Engler.

Despre IT: « M-a frapat numărul mare de români talentaţi care au plecat în alte ţări »

Preşedintele BRT a declarat că a rămas surprins că mulţi dintre români din IT pleacă din ţară. „Ştiam că românii au o prezenţă puternică în aria serviciilor globale IT. Mulţi ingineri români, foarte talentaţi, programează şi fac design de software. Oracle sau HP au fost atrase să vină aici şi să deschidă filiale mari. Ce m-a frapat este numărul de români talentaţi care au plecat în alte ţări, în care oportunităţile erau mai mari”, a arătat reprezentantul firmelor americane.

Business Roundtable (BRT) este o asociaţie a executivilor celor mai importante companii americane, între care Motorola, IBM, ExxonMobil si Chevron, cu venituri anuale de 7,4 trilioane de dolari şi peste 16 milioane de angajaţi. Peste 30 dintre companiile menbere ale BRT au o prezenţă semnificativă în România.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump suspectează că FBI-ul ar fi putut să-i planteze probe când i-a percheziționat reședința de la Mar-a-Lago
Donald Trump suspectează că FBI-ul ar fi putut să-i planteze probe când i-a percheziționat reședința de la Mar-a-Lago
Fostul preşedinte american Donald Trump şi-a manifestat miercuri pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar putea să fi ''plasat'' probe împotriva lui în timpul percheziţiei......
CNAIR impune restricții de circulație camioanelor în timpul zilei în perioada 12 – 15 august pe Autostrada Soarelui și pe trei drumuri naționale
CNAIR impune restricții de circulație camioanelor în timpul zilei în perioada 12 – 15 august pe Autostrada Soarelui ...
Circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv ...
Primarul Capitalei propune abrogarea prevederii prin care PUZ-urile expirate sunt preluate ca derogări în Planul Urbanistic General
Primarul Capitalei propune abrogarea prevederii prin care PUZ-urile expirate sunt preluate ca derogări în Planul Urbanistic ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, propune un proiect de hotărâre prin care ar urma să fie abrogată o prevedere ...
Dan Cărbunaru: Bugetul alocat programului pentru unitățile de învățământ în anul școlar 2022-2023 este de aproximativ 563.000.000 de lei
Dan Cărbunaru: Bugetul alocat programului pentru unitățile de învățământ în anul școlar 2022-2023 este de aproximativ ...
Guvernul a aprobat bugetul privind implementarea programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2022-2023 la aproximativ ...