Fostă angajată Nokia – de la banda de asamblare a telefoanelor mobile, infirmieră la UPU

O fostă angajată la fabrica Nokia din Jucu s-a reprofilat după închiderea unităţii şi a făcut un curs de calificare, ajungând infirmieră la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca. Acum nu mai asamblează pe bandă telefoane mobile, ci schimbă lenjeria paturilor din saloane.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 13:39
Fostă angajată Nokia - de la banda de asamblare a telefoanelor mobile, infirmieră la UPU

Valeria Domşa are 49 de ani, este din Gherla, iar în 2008 s-a angajat la fabrica Nokia din Jucu, unde a asamblat telefoane mobile, ca operator, iar după plecarea companiei finlandeze a fost disponibilizată, alături de restul salariaţilor.

După ce a ajuns şomeră, a vrut să urmeze un curs de recalificare ca agent de pază, dar deoarece organizarea acestuia se tot amâna, a optat pentru cursul de infirmieră derulat prin proiectul cu finanţare europeană „Centrul de tranziţie de la Job la smartJob”, implementat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

A absolvit cursul de şase luni, a susţinut în luna octombrie concursul organizat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi a fost repartizată la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca.

Ajunsă infirmieră, femeia spune că s-a acomodat repede, cu ajutorul colegilor: „Nu mă aşteptam ca fabrica Nokia să se închidă. La început, nici nu am realizat impactul pe care îl va avea plecarea Nokia asupra mea şi asupra viitorului meu. După ce am fost trimisă în şomaj, am dorit să îmi găsesc cât mai repede un loc de muncă. Iniţial am vrut să optez pentru cursul de agent de pază care, însă, s-a amânat foarte mult, aşa încât am ales cursul de infirmieră cu o durată de şase luni. Trecerea de la asamblat telefoane mobile la un post de infirmieră a fost o surpriză plăcută, pentru că eu am avut o bază, deoarece făcusem doi ani de liceu sanitar. La UPU am întâlnit o echipă extraordinară, care cooperează foarte bine, fiecare îşi cunoaşte rolul. Lucrul în spital e ca peste tot, cu zile mai grele sau mai uşoare, dar m-am acomodat destul de repede, beneficiind de sprijinul colegilor. Important este că vreau să fac şi este un loc de muncă, Cu criza asta de locuri de muncă, e binevenită şi meseria de infirmieră”.

Ca să ajungă la ora 6.00 la serviciu, ea se trezeşte la ora 3.30 şi ia trenul de navetişti de la ora 4.13 din Gherla. Lucrează în ture, după un program similar celui de la Nokia, cu care era obişnuită : „Îmi plac turele. Nu este o problemă cu trezitul. Încă nu pot să spun că mi-e greu”.

Atribuţiile sale sunt clare şi simple şi le-a învăţat pe de rost în timpul cursului, iar la UPU le pune în practică.

„Munca mea de infirmieră constă în pregătirea patului cu lenjerie curată pentru fiecare pacient, pentru că se schimbă după fiecare pacient. Avem foarte mare grijă la deşeurile contaminate, dacă apar sânge sau alte lichide dezinfectăm paturile, tărgile, cu soluţii speciale. Dezinfecţia este foarte importantă pentru prevenirea apariţiei infecţiilor nozocomiale. Ajutăm bolnavii să se dezbrace ca să poată fi investigaţi la ecograf sau la EGK. După ce asistentele recoltează, noi ducem analizele la laborator şi apoi ajutăm bolnavul – dacă e imobilizat şi nu se poate mişca, îi ducem la pat ce are nevoie”, explică Valeria Domşa.

Una dintre asistentele de la UPU spune că noua infirmieră este „harnică şi săritoare”, apreciind faptul că „pune suflet în tot ceea ce face”.

Directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, afirmă că avantajul absolvirii cursului a fost faptul că noile infirmiere, foste angajate la Nokia, au putut intra direct pe ture, fără să mai aştepte câteva luni pentru a fi formate la locul de muncă.

„Faptul că au fost disponibilizate femeile de la Nokia şi au acceptat să facă acest curs de infirmiere a fost o povocare pentru noi. Cursul s-a desfăşurat pe două părţi, cea teoretică, de 240 de ore, şi cea practică, de 480 de ore. Grupul ţintă a fost reprezentat de persoane care locuiesc în Gherla şi satele limitrofe. M-a surprins plăcut modul în care au reacţionat şi le-a interesat acest curs. Le-a schimbat mentalitatea. Am avut 20 de cursante şi toate s-au prezentat la concursul organizat în luna octombrie pentru ocuparea posturilor de la UPU şi de pe secţiile clinice. Prestaţia lor la concurs a fost foarte bună, toate au luat medii peste 9,50. Faptul că au absolvit acest curs de calificare a fost un avantaj pentru că au putut intra direct pe ture, fără să mai aşteptăm câteva luni pentru a le forma la locul de muncă. O infirmieră are şi atribuţii pe care dacă nu le face corect are repercusiuni asupra actului medical”, a afirmat Costin.

Din cele 20 de femei foste angajate de la Nokia care au urmat cursul de calificare ca infirmiere, opt au fost angajate pe bază de concurs, atât la UPU, cât şi la Clinica de Neurochirurgie sau la Clinicile de Chirurgie nr. 1 şi II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

„Valeria Domşa a avut o prestaţie foarte bună la concurs, a luat nota 10 la scris, iar la interviul motivaţional, când a fost întrebată cum trebuie să reacţioneze, ca infirmieră, într-un anumit caz, a ştiut să răspundă prompt. Şi-a asumat faptul că va face naveta, că se trezeşte dimineaţa devreme. A venit pentru că a avut nevoie de locul de muncă. Eu cred că am schimbat destine. Una este să stai la bandă şi să asamblezi nişte piese şi alta să înveţi cum să te comporţi cu pacientul şi să ai mai multe responsabilităţi”, a spus Monica Costin.

Infirmierele sunt plătite cu salariul minim pe economie, dar mai primesc diverse sporuri, cum ar fi cel de tură, de Terapie Intensivă, de Bloc Operator sau sporurile aferente secţiei clinice unde lucrează.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în București este de 23%
Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în București este de 23%
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că ponderea persoanelor vaccinate împotriva......
STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției
STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției
Societatea de Transport București (STB) este obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri, în urma ...
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului ...
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...