Fosta bancă Dexia din Belgia vrea să vândă o parte din colecţia de artă, stârnind indignare publică

Fosta bancă Dexia din Belgia, naţionalizată şi redenumită Belfius, intenţionează să vândă o parte din colecţia sa de artă, între care se numără lucrări ale unor pictori renumiţi precum Rubens, anunţul provocând indignarea unor personalităţi din lumea artei şi politicii, transmite AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 19:16
Fosta bancă Dexia din Belgia vrea să vândă o parte din colecţia de artă, stârnind indignare publică

Banca este deţinătoarea uneia din cele mai importante colecţii private de artă din regatul belgian, care include 4.500 de lucrări, inclusiv tablouri de Rubens, Jordaens, Ensor şi Magritte.

Belfius a luat recent decizia de principiu de a limita colecţia la lucrări realizate după anul 1830, data independenţei Belgiei, a declarat Moniek Delvou, purtător de cuvânt al băncii.

„Vom ceda lucrările mai vechi, dar nu am stabilit încă în ce condiţii”, a spus Delvou, explicând că, în calitate de bancă publică, Belfius are obligaţia unei gestiuni bune şi de a face economii.

Banca urmează anul viitor să renunţe la sponsorizarea echipei de fotbal FC Bruges, unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal adin Belgia.

Delvou a arătat că banca înţelege emoţia provocată de anunţul referitor la vânzarea lucrărilor de artă, care ar putea părăsi Belgia.

Contestările au depăşit joi mediul artistic şi au atins şi lumea politică.

Ministrul Întreprinderilor Publice, Paul Magnette, s-a declarat „indignat”, în Parlament, de această decizie şi a cerut conducerii Belfius un gest moral.

„Desigur, administratorii băncii au datoria să acţioneze în interesul acesteia şi ei trebuie să decidă ce este mai bine, dar vânzarea unei părţi din colecţie nu va aduce un câştig spectaculos”, a spus oficialul.

Directorul Muzeului de Artă, Michel Draguet, a afirmat la rândul său, în publicaţia Le Soir, că „multe muzee străine se vor bucura de acest gest, având în vedere că nicio naţiune cât de cât educată nu l-a practicat”.

Statul belgian a devenit proprietarul Dexia Banque Belgique în octombrie 2011, pentru a evita desfiinţarea instituţiei financiare, după ce holdingul franco-belgian Dexia a devenit victima crizei datoriilor şi a fost desfiinţat.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...