Fosta conducere a Electrica Banat, condamnată la pedepse între unu şi patru ani de închisoare

Fosta conducere a Electrica Banat a fost condamnată definitiv de ICCJ la pedepse între unu şi patru ani de închisoare cu executare sau cu suspendare, pentru fapte de corupţie, asociatul lui Georgică Cornu la grupul de firme Izometal - Confort, Lucian Caraiman, urmând să execute doi ani.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 10:51
Fosta conducere a Electrica Banat, condamnată la pedepse între unu şi patru ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, joi, recursurile declarate de DNA Timişoara şi de Livius Ioan Milea, Sorin Boc, Iulia Anca Crudu şi Lucian-Nicu Caraiman împotriva deciziei din 5 iunie 2012 a Curţii de Apel Timişoara şi a respins ca nefondate contestaţiile lui Gheorghe Erimescu şi Ion Şalvari, precum şi ale părţilor vătămate SC Confort SA Timişoara şi SC Izometal – Magellan SRL Timişoara.

Instanţa a casat în parte decizia Curţii de Apel Timişoara şi sentinţa din 3 octombrie 2011 a Tribunalului Timiş şi, în rejudecare, l-a condamnat pe Livius Ioan Milea, fost director general al FDFEE Electrica Banat (fostă filială teritorială de stat, în prezent privatizată, a societăţii Electrica SA), la doi ani de închisoare cu executare. Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara dispuseseră condamnarea lui Milea la cinci ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Erimescu, fost director comercial la SISEE Electrica Banat (sucursală de întreţinere şi servicii din cadrul Electrica SA), a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare. Tribunalul Timiş îl condamnase la şase ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Timişoara i-a redus pedeapsa la patru ani.

Sorin Boc, fost director economic la SISEE Electrica Banat, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare. Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara îl condamnaseră la trei ani de închisoare cu executare.

Asociatul lui Georgică Cornu la grupul de firme Izometal – Confort, Lucian Caraiman, care la data faptelor de care este acuzat era director de marketing la SC Confort SA şi agent comercial la SC Izometal SA, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu executare. Caraiman fusese condamnat de Tribunalul Timiş la cinci ani de închisoare cu executare, pedeapsă redusă la Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare.

Iulia Anca Crudu, fost şef Serviciu Aprovizionare la SISEE Electrica Banat, a fost condamnată la un an de închisoare, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de patru ani. Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara o condamnaseră pe Anca Crudu la trei ani de închisoare cu suspendare.

Ion Şalvari, fost funcţionar în cadrul Biroului Administrarea Patrimoniului la FDFEE Electrica Banat, a fost condamnat de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare, rămânând cu pedeapsa dispusă de instanţele inferioare.

Decizia instanţei supreme este definitivă, Livius Ioan Milea, Gheorghe Erimescu, Sorin Boc şi Lucian Caraiman urmând să fie încarceraţi.

În 3 octombrie 2011, Tribunalul Timiş i-a condamnat pe Livius Ioan Milea la cinci ani de închisoare, pe Gheorghe Erimescu la şase ani de închisoare, pe Sorin Boc la trei ani de închisoare şi pe Lucian-Nicu Caraiman la cinci ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Iulia Anca Crudu şi Ion Şalvari au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a constatat că faptele de instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals sau instigare la fals material în înscrisuri sub semnătură privată de care au fost acuzaţi cei şase inculpaţi la momentul trimiterii în judecată, în 2007, s-au prescris, dispunând încetarea procesului penal pentru aceste fapte.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea de la Livius Milea, Gheorghe Erimescu, Sorin Boc, Anca Crudu şi Ion Şalvari a sumelor reprezentând bunurile primite cu titlu de mită.

Judecătorii i-au obligat pe Gheorghe Erimescu şi Sorin Boc să plătească, în solidar, către SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv SA Bucureşti – Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Banat” suma de 12.846,10 lei şi în favoarea părţii civile SC Enel Distribuţie SA suma de 11.386,34 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, instanţa a dispus anularea unor facturi fiscale, ordine de plată, ordine de compensare fişe de magazie şi file CEC.

Decizia Tribunalului Timiş a fost contestată de cei şase şi de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Timişoara, care în 5 iunie 2012 a respins apelurile lui Livius Milea, Sorin Boc, Anca Crudu şi Ion Şalvari şi a admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi pe cele formulate de Gheorghe Erimescu şi Lucian-Nicu Caraiman.

Astfel, Livius Milea a rămas cu condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare, pedeapsa lui Gheorghe Erimescu a fost redusă de la şase la patru ani de închisoare cu executare, iar Sorin Boc primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Instanţa i-a redus pedeapsa lui Lucian Caraiman de la cinci la patru ani de închisoare cu executare.

Iulia Anca Crudu şi Ion Şalvari au rămas cu condamnările la trei ani de închisore, instanţa dispunând suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de încercare de cinci ani.

Instanţa Curţii de Apel Timişoara a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Timiş.

Decizia a fost contestată cu recurs la instanţa supremă, care joi a dat sentinţa definitivă în acest dosar.

Fosta conducere a companiei Electrica Banat a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Timişoara pentru infracţiuni de corupţie în decembrie 2007.

Procurorii i-au acuzat pe Livius Ioan Milea de luare de mită, pe Gheorghe Erimescu de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la fals intelectual, pe Sorin Boc de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, pe Iulia Anca Crudu de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, pe Lucian-Nicu Caraiman de dare de mită, delapidare, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pe Ion Şalvari de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit procurorilor anticorupţie, cei patru foşti directori de la Electrica Banat au primit bunuri şi servicii în valoare de peste 50.000 de lei pentru a interveni în atribuirea nelegală a unor contracte de execuţie de lucrări.

Astfel, în cursul anului 2003, Livius Ioan Milea, în calitate de director general al filialei Electrica Banat, ar fi primit de la Lucian-Nicu Caraiman materiale şi lucrări de construcţii în valoare totală de 23.633,15 lei şi 511 euro, destinate construcţiei vilei sale din comuna Sânandrei, judeţul Timiş.

În schimbul mitei, filiala Electrica Banat ar fi încredinţat nelegal SC Confort SA contracte de execuţie a unor lucrări de reparaţii la Căminul de nefamilişti al SC Electrica SA în valoare de aproximativ 700.000 de lei şi ar fi plătit către această societate preţul unor lucrări neefectuate sau supraevaluate. Prin aceasta, filiala Electrica Banat a fost prejudiciată cu peste 23.000 de lei, arătau procurorii în actul de trimitere în judecată.

Gheorghe Erimescu, în calitate de director comercial al Sucursalei de Întreţinere Electrica Banat, ar fi primit de la Lucian Caraiman tâmplărie PVC şi lucrări de construcţii şi amenajări pentru apartamentul fiului său în valoare totală de 4.545,99 de lei şi 709 euro pentru a favoriza SC Confort SA să obţină contractele de reparaţii la Căminul Electrica şi pentru a plăti către aceeaşi firmă unele lucrări neefectuate sau efectuate necorespunzător.

Pentru aceleaşi servicii, inculpatul Sorin Boc, în calitate de director economic al Sucursalei de Întreţinere Electrica Banat, ar fi primit de la Lucian Caraiman tâmplărie PVC termopan în valoare de 1.500 de euro şi lucrări de construcţii-amenajări în valoare de 4.783,73 de lei efectuate la locuinţa sa din comuna Liebling, judeţul Timiş, Iulia Anca Crudu ar fi primit lucrări de construcţii-amenajări la locuinţa sa din Timişoara în valoare de 4.800,42 de lei, iar Ion Şalvari ar fi primit bunuri în valoare de 731 euro şi servicii de amenajare a unei brutării administrate de soţia sa.

Te-ar mai putea interesa și
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat anul trecut o creștere a portofoliului de 40% față de 2022, informează......
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat cu 658,6 milioane de lei limita de crediatre pentru FNUASS
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat ...
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă prin care creează cadrul legal pentru plata personalului ...