Foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul privind achiziţia locuinţelor de serviciu

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul generalilor Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru în dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care a fost pus sub învinuire şi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 08:46
Foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul privind achiziţia locuinţelor de serviciu

Generalii Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru s-au prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile, procurorii punându-le în vedere că pot da declaraţii.

Procurorii militari anticorupţie l-au citat miercuri şi pe generalul Mircea Chelaru, urmând ca şi acestuia să îi fie aduse la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul privind dobândirea ilegală a unor locuinţe de serviciu.

Generalul Sergiu Medar a fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în primii doi ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu. În perioada 1999 – 2005 Sergiu Medar a fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare.

Generalul Gheorghe Rotaru a fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) şi consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.

În dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu mai sunt urmăriţi penal fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi generalul Traian Pigui.

Corneliu Dobriţoiu a fost marţi la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Tot miercuri a fost la DNA şi generalul Constantin Năstase, acesta spunând că nu vrea să facă niciun fel de declaraţii despre citarea sa de către procurorii anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, că în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu a fost începută urmărirea penală în acest dosar întrucât a închiriat şi ulterior a cumpărat, la un preţ subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, folosind declaraţii false. Corneliu Dobriţoiu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, potrivit DNA.

Totodată, potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, Corneliu Dobriţoiu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, „cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare”.

Procurorii au precizat că la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din Bucureşti, contractul de închiriere încheiat pentru aceasta cu Corneliu Dobriţoiu era expirat din 29 iunie 2005, „nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării”.

„Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală”, a mai arătat DNA.

Alături de Corneliu Dobriţoiu, alte zece persoane cu funcţii de conducere din MApN au achiziţionat, în condiţii nelegale, locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat, faţă de acestea fiind făcute acte de urmărire penală, au precizat procurorii.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se află în atenţia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declaraţii pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

La acel moment, ziarul „Gândul” relata că pe lista celor 30 de ofiţeri s-ar putea afla chiar şi numele generalului în rezervă Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat, şeful Direcţiei de politici de apărare, despre care presa a relatat că a achiziţionat un apartament de serviciu de 115 mp, cu suma de 95.000 RON (echivalentul a mai puţin de 30.000 euro). Conform sursei citate, Dobriţoiu şi-ar fi vândut apartamentul, pentru o sumă de cinci ori mai mare: 150.000 de euro.

Publicaţia preciza că secretarul de stat nu avea o locuinţă în Bucureşti, dar deţinea o casă de vacanţă în Ilfov.

În mai 2012, Dobriţoiu a fost desemnat pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării. El declara, la audierea sa din comisiile de apărare, că este pensionar şi că are o pensie redusă cu 25%, aceasta fiind problema sa şi a familiei şi a arătat că, în 2005, nu a fost în stare de incompatibilitate la achiziţionarea locuinţei.

„Sunt pensionar, am o pensie redusă cu 25%. Este problema mea şi a familiei mele”, afirma Dobriţoiu, la întrebările parlamentarilor pe această temă.

El a mai fost întrebat, la acele audieri, de preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PDL), dacă în 2005 a fost în stare de incompatibilitate la achiziţionarea locuinţei, aşa cum a relatat presa. Dobriţoiu a răspuns că, potrivit declaraţiei de avere, la achiziţionarea locuinţei avea o casă de vacanţă, dar nu a fost nicio incompatibilitate, având în vedere că în legea locuinţei casa de vacanţă are altă semnificaţie.

„E adevărat, conform declaraţiei de avere, la achiziţionarea acelei locuinţe aveam o casă de vacanţă. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate. Am şi dat toate explicaţiile acum 3 ani la DNA şi s-a lămurit”, spunea Dobriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...