Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii: Dăm în judecată patronatul, vom picheta Ambasada Rusiei

Foştii angajaţi ai Combinatului Mechel din Câmpia Turzii au reluat, miercuri, protestele faţă de patronatul rus al întreprinderii, care nu le achită din 4 februarie salariile compensatorii, şi anunţă că vor deschide o acţiune în justiţie contra conducerii fabricii şi vor picheta sediile Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti şi al firmei Invest Nikarom.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 08:34
Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii: Dăm în judecată patronatul, vom picheta Ambasada Rusiei

Acţiunile de protest se află în cea de-a 16-a zi. Tot aşa cum au procedat în ultimele două zile, miercuri protestatarii au blocat drumul E 60, în faţa combinatului, prin maniera inedită de a traversa artera de circulaţie, în continuu, foarte ordonat, pe trecerea de pietoni.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, susţine că toate plăţile către cei 720 de muncitori concediaţi şi cei 363 rămaşi pe statele de funcţiuni la Mechel Câmpia Turzii pot fi achitate de statul român din suma cerută de Mechel la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca returnare de TVA.

Muncitorii spun că vor acţiona, joi, în instanţă conducerea combinatului pentru neplata salariilor compensatorii. Ei arată că dreptul la trei salarii compensatorii este prevăzut în contractul colectiv de muncă, iar Mechel şi Invest Nikarom le desconsideră, de aproape două luni, acest drept legal.

„Patronii ruşi ai Mechel România ştiau, când au plecat din ţară, ce datorii au faţă de muncitori. Şi-au spus că ne pot păcăli şi umili după bunul lor plac. Am aflat din presă că au vândut combinatele din România cu 52 de euro. Noi luptăm pentru drepturile noastre legale. Joi, 21 martie, vom introduce o acţiune la Tribunal, împotriva conducerilor de la Mechel şi Invest Nikarom. Cerem recuperarea banilor datoraţi ca salarii compensatorii, şi, în plus, penalităţi de întârziere a plăţilor”, spune mâhnit, miercuri, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului „Industria Sârmei” de la Mechel Câmpia Turzii, inginerul Ioan Pascu.

El a amintit că directorul combinatului i-a relatat că aşteaptă ca, miercuri, 20 martie, să intre în contul bancar al fabricii suma de un milion de lei, din care se vor achita contravaloarea tichetelor de masă, lichidările salariale pe luna anterioară şi avansul pe luna în curs, pentru cei 363 de angajaţi, precum şi 800 de lei de persoană reprezentând o primă tranşă din salariile compensatorii datorate celor 720 de muncitori concediaţi colectiv în luna februarie a acestui an.

„Eu am spus de nenumărate ori şi repet că m-am săturat de minciunile patronatului. Directorul combinatului mi-a spus că nu ştie nimic de adresa trimisă, luni, 18 martie, Prefecturii Cluj de către conducerea firmei Invest Nikarom, în care se preciza că vor achita salariile compensatorii. A fost nevoie să-i aducem noi adresa să o vadă. Am depus o plângere penală la DNA. Am cerut verificarea conturilor Mechel, pentru că au fost vândute active din companie şi fier vechi. Există bani pentru a fi achitaţi muncitorilor pentru că Mechel a vândut depozitul din Bucureşti, din Gara Căţelu, pentru 3,2 milioane de euro. Nu avem niciun răspuns de la DNA”, a explicat Ioan Pascu, adăugând că pe fondul nemulţumirilor majore la care s-a ajuns, el nu exclude gesturi de forţă, pentru că muncitorii i-au spus că se gândesc să intre în combinat şi să-l ocupe până în momentul în care li se achită banii.

Totodată, inginerul Ioan Pascu a relatat că Garda Financiară a venit, luni, 18 martie, la Mechel, dar „i-a dat o păsuire de două zile conducerii combinatului”.

„Şi trebuie să vă mai spun că nu sunt deloc printre „liderii de sindicat trucaţi”, precum şi-a permis să afirme, marţi seara, un moderator de emisiune, la un post de televiziune privat. Noi nu am agreat deloc ideea de a se face cu noi o emisiune TV în care se caută senzaţionalul, cu scenarii groteşti. Ce ni se întâmplă nouă, celor de la Mechel, este o dramă colectivă, şi nicidecum ceva senzaţional. Refuzăm să se mai facă astfel de emisiuni cu noi, pentru beneficiul de audienţă al unei televiziuni”, a spus inginerul Ioan Pascu.

Oamenii lăsaţi de Mechel într-o situaţie cu totul precară spun că vor discuta cu colegii lor disponibilizaţi din unităţile de la Târgovişte, Buzău, Brăila şi Galaţi pentru a picheta sediul firmei Invest Nikarom şi sediul Ambasadei Rusiei din Bucureşti.

Federaţia Metarom va face demersurile necesare pentru aprobarea acţiunilor din Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...