Foştii angajaţi Mechel cer intrarea în insolvenţă ca soluţie pentru plata salariilor compensatorii

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii solicită, într-un manifest, implicarea premierului Victor Ponta şi a mai multor miniştri şi instituţii ale statului în rezolvarea situaţiei de la combinat şi propun intrarea acestuia în insolvenţă, ca soluţie de recuperare a salariilor compensatorii.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 13:27
Foştii angajaţi Mechel cer intrarea în insolvenţă ca soluţie pentru plata salariilor compensatorii

Miercuri, la o întâlnire a foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii cu prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, disponibilizaţii au prezentat un document intitulat „Manifestul de la Câmpia Turzii”, despre care au spus că este „un strigăt de revoltă al unor cetăţeni, umiliţi în propria lor ţară, către autorităţile care sunt datoare să le apere drepturile şi demnitatea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cerem implicarea în soluţionarea situaţiei de la Câmpia Turzii a primului ministru al Guvernului, Victor Ponta, ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrului Industriilor şi Comerţului, Varujan Vosganian, DNA şi DIICOT, autorităţi locale. Personalul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii solicită plata salariilor compensatorii ale personalului disponibilizat şi salariilor restante ale angajaţilor”, se arată în documentul citat.

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii solicită autorităţilor statului verificarea modului de folosire a împrumutului de 48,7 milioane de euro de la Grupul Mechel International Holding GmbH, ratificat printr-o hotărâre în şedinţa AGA din 21 decembrie 2012, „pentru care s-a aprobat constituirea unor garanţii asupra bunurilor imobile şi/sau mobile ale SC Mechel Câmpia Turzii SA”.

„Există informaţii că din acest împrumut s-au acordat împrumuturi pentru Mechel Târgovişte şi Ductil Steel Buzău. În condiţiile în care firma Invest Nikarom SRL susţine că nu are fonduri pentru a onora obligaţiile salariale scadente, cerem şi verificarea încasărilor din vânzarea unor active, precum depozitul din Gara Căţelu pentru 3,2 milioane de euro, vânzarea deşeurilor de fier vechi, livrarea produselor către Mechel Service. Cerem condiţionarea returnărilor de TVA către Mechel Câmpia Turzii, de plata salariilor compensatorii personalului disponibilizat şi plata salariilor angajaţilor”, se arată în manifest.

Disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii solicită scoaterea combinatului din proprietatea Grupului Mechel, verificarea respectării clauzelor contractului de privatizare, cercetarea penală a acţiunilor administrative şi economice ale conducerii Mechel Câmpia Turzii, verificarea respectării contractului colectiv de muncă, dar şi iniţierea unor acţiuni având ca obiectiv „declanşarea procedurii de insolvenţă, ca ultimă soluţie de recuperare a salariilor compensatorii şi a salariilor angajaţilor”.

De asemenea, în manifest se cere schimbarea structurii acţionariatului Mechel Câmpia Turzii prin iniţierea unui parteneriat de tip SA între proprietarii Mechel Câmpia Turzii, creditori şi Primăria localităţii.

Foştii angajaţi ai Mechel au mai propus realizarea unui parc industrial în cadrul combinatului, prin reabilitarea halelor de producţie disponibile, dar şi realizarea unui depozit en gros pentru colectarea produselor agricole din zonele limitrofe.

La întâlnirea organizată, miercuri, la Casa de Cultură din Câmpia Turzii, participă, printre alţii, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, reprezentanţi ai sindicatului şi ai foştilor angajaţi.

Miercuri, între orele 9.00 şi 12.00, aproximativ 100 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au protestat faţă de neplata salariilor, fiind a doua săptămână de proteste la combinat.

Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Oamenii au decis să reia protestele şi în această săptămână după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...