Fostul arbitru de fotbal Frăţilă şi alţi 14 candidaţi vor să ajungă la sutele de milioane ale SIF3

Milionari, un director de societate de pensii, brokeri şi alte personalităţi ale pieţei financiare autohtone se înghesuie să candideze pentru un loc în consiliul de administraţie al SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă societate de investiţii autohtonă. „Vreau ca SIF Transilvania să dezvolte companiile din portofoliu şi să trăiască din profitul acestora“, a declarat unul dintre candidaţi, fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 mart. 2013, 09:41
Fostul arbitru de fotbal Frăţilă şi alţi 14 candidaţi vor să ajungă la sutele de milioane ale SIF3

Cei 7 administratori ai SIF Transilvania (SIF3), care vor fi aleşi în 20 aprilie, vor avea la dispoziţie un portofoliu de active de peste 1,1 miliarde de lei, în acţiunile a 223 de companii, dintre care peste 100 listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Astăzi este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiuni SIF3, pentru a avea drept de vor la AGA din 20 aprilie.

SIF3 a înregistrat un profit net de peste 212 milioane de lei anul trecut. Numai „mărunţişul“ SIF3 (lichidităţile în depozite bancare) se ridică la aproape 50 de milioane de lei.

Însăşi SIF3 este a zecea cea mai valoroasă companie românească de la BVB, cu o valoare de piaţă de 817 milioane de lei.

Două centre de interes pot fi identificate, în afară de actuala echipă de conducere din jurul liderului  Mihai Fercală, aflat la cârma SIF de la înfiinţarea de acum 20 de ani.

Fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, acum unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la bursă, este unul dintre principalii acţionari ai SIF Transilvania cu deţinerea maximă permisă de lege de 5%.

„Activitatea SIF Transilvania trebuie restructurată în trei centre separate, dedicate turismului, respectiv industriei şi companiilor financiare.

SIF trebuie să trăiască doar din profitul operaţional, iar ce obţine din vânzări să investrească în companii, să le dezvolte şi să obţină venituri din profiturile acestora“, a declarat  Constantin Frăţilă, pentru ECONOMICA.NET.

În al doilea rând fondurile administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au de asemenea 5% din acţiunile SIF3.

Voturile Franklin Templeton s-ar putea îndrepta fie spre candidaţi ca Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii, fie spre un broker venit de la o firmă cu care Franklin Tempelton are bune relaţii, precum  Răzvan Lefter, de la Swiss Capital.

Multe alte fonduri de investiţii acţionare vor avea de ales dintre aceştia şi ceilalţi candidaţi, printre care se numără alţi brokeri cunoscuţi de pe bursă, Ciprian Zah de la Broker Cluj, Nicoleta Bănică  de la UniCredit CAIB Securities (acum desfiinţată) şi Cătălin Mancaş, fost şef al firmei de brokeraj Romcapital.

De asemenea, Mircea Oancea, fostul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor, care candidează şi la SIF Moldova, îşi încearcă norocul şi la SIF3.

Despre jocul pe care îl vor face brokerii condidaţi, Constantin Frăţilă spune că „dacă se vor uni şi îşi vor convinge clienţii, unul dintre ei va avea succes“. Fostul arbitru ar putea fi susţinut de votanţii altor doi candidaţi, care vin tot de la Constanţa: Gabriela Alexe, director financiar al Scut Constanţa, firmă unde Frăţilă este director general, şi Dumitru Carapiti, administrator al operatorului portuar Socep Constanţa.

În fine, printre candidaţii puternici se numără şi Răzvan Găvăneanu, fiul milionarului Corneliu Găvăneanu din Galaţi, de asemenea unul dintre acţionarii mari ai SIF3.

Găvăneanu ar fi un aliat de conjunctură al lui Fercală, despre care se spune că ar fi pe poziţii ostile cu Frăţilă.

Actuala conducere a SIF Transilvania le propune acţionarilor trecerea la sistemul de conducere dualist, în care consiliul de administraţie va fi înlocuit de un Consiliu de Supraveghere şi de o echipă de conducere executivă, iar funcţia de preşedinte va fi despărţită de cea de director general.

Acţiunea SIF3 este una dintre cele mai atractive de pe piaţă, datorită şi randamentului record pe care îl au dividendele  pe care le acordă societatea, circa 23%.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe Biden, în campania pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie,......
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...