Fostul director al Bursei din Bucureşti vrea să listeze start-up-uri IT la Bursa din Sibiu

„Bursa Sibex din Sibiu trebuie să îşi redefinească brandul, devenind finanţator pentru start-up – uri (companii abia înfiinţate, n.r.), mai ales din domeniul IT, dar şi al energiei regenerabile. Mai trebuie şi să-şi recapete identitatea de piaţă de produse derivate“, a declarat astăzi Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, prezentându-şi proiectele cu care candidează la unul dintre cele 5 poziţii de administratori ai bursei sibiene. Acţionarii Sibex sunt scindaţi în două tabere, dintre care una contestă eficacitatea actualului preşedinte, Cristian Sima.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 sept. 2012, 13:12
Fostul director al Bursei din Bucureşti vrea să listeze start-up-uri IT la Bursa din Sibiu

Băncile abia finanţează companiile cu o anume activitate în spate şi de aceea, momentul actual ar fi foarte potrivit pentru sprijinirea prin bursă a finanţării companiilor abia înfiinţate (start-up – uri), argumentează Valentin Ionescu.

„Bancherii ar trebui măcar să spună start-up – urilor: Listaţi-vă la bursă şi vă vom da şi noi credite. Dacă voi fi ales administrator al Bursei Sibex din Sibiu la sfârşitul acestei săptămâni, voi merge la bănci şi le voi spune că, dacă o companie nou înfiinţată a convins investitorii s-o finanţeze, merită şi finanţarea unei bănci“, a răspuns Valentin Ionescu, unei întrebări a ECONOMICA.NET, cu ocazia prezentării.

Companiile nou înfiinţate s-ar putea finanţa la bursă fie prin majorarea capitalului social , vânzând acţiuni nou emise, fie prin credit obligatar, emiţând obligaţiuni coporatiste.

„O bancă ar putea colabora cu bursa la finanţarea start-up – urilor, emiţând scrisori de confort bancar, neangajante în bilanţ, în care să spună că, dacă firma vinde la bursă 30% din obligaţiunile emise, banca respectivă cumpără restul, creditând astfel compania“, explică, la rândul său, Adrian Simionescu, preşedintele firmei de brokeraj Vienna Investment Trust şi unul dintre administratorii Depozitarului Central, firma care face operaţiunile post tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin concentrarea pe linia de afaceri a listării start-up – urilor, „SIBEX nu ar mai intra în coliziune cu BVB, interesată mai ales de companiile mari, inclusiv cele de stat“, adaugă Valentin Ionescu.

Candidatura lui Valentin Ionescu survine în contextul unei posibile revolte a acţionarilor Sibex împotriva actualului preşedinte, Cristian Sima, a cărui eficacitate este contestată. Sibex a înregistrat pierderi de peste 600.000 de lei, anul trecut şi de 150.000 de lei în Semestrul 1.

 

Ce vor şi ce pot SIF-urile

Unul dintre constestatarii lui Cristian Sima (fostul preşedinte al WBS România, cea mai activă firmă de brokeraj de la Sibex) este director în cadrul SIF Transilvania.

Valentin Ionescu este, la rândul său, administrator al SIF Moldova, care nu este străină de candidatura sa la Sibex. Ionescu afirmă însă că doreşte să-şi păstreze neutralitatea.

„Eu doar propun nişte proiecte, care au nevoie de susţinere, din partea acţionarilor“, spune Valentin Ionescu. Critică, însă, el însuşi, faptul că Sibex a ajuns în situaţia de a fi, „tot mai mult asociată cu platformele de tranzacţii valutare de mare risc de tip forex“ şi nu ca piaţă de contracte derivate, aşa cum ar trebui.

La bursa Sibex se tranzacţionează produse derivate care au ca suport cursurile valutare şi prin care s-ar putea face operaţiuni de acoperire a riscului valutar (hedging). Totuşi, Sibex nu este folosită decât marginal în acest scop, exportatorii şi importatorii preferând instrumentele bancare, care le inspiră mai multă încredere, fie şi numai pentru că băncile au capitaluri mai mari, potrivit reprezentanţilor patronatelor.

Sibex nu poate concura, deocamdată, cu băncile şi de aceea este frecventată mai mult de speculatori.

Pe de altă parte, capitalizarea Bursei din Sibiu şi a entităţilor sale funcţionale ar putea fi făcută cu banii Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) care sunt acţionare la Sibex, dar Valentin Ionescu nu a dorit să comenteze această opţiune.

În schimb, brokerul Adrian Simionescu nu a ezitat să spună că „SIF-urile au forţa să contribuie cu capital astfel încât la Sibiu să existe o contraparte centrală a tranzacţiilor de hedging“, chiar în condiţiile în care proprii acţionari ai SIF-urilor presează pentru dividende mari, care le secătuiesc trezoreria.

Contrapartea centrală este instituţia, sau firma dintr-un grup bursier care garantează, practic, transferul banilor implicaţi în tranzacţii.

Problema încrederii şi a capitalului se va pune acut anul viitor în mai la SIBEX, când Casa Română de Compensaţie va trebui să ajungă la un capital social de 7,5 milioane de euro, peste două ori mai mare decât cel actual, conform reglementărilor europene – avertizează Valentin Ionescu. Casa Română de Compensaţie este firma din Grupul Sibex, care face operaţiunile de decontare ulterioare tranzacţiilor.

Problema conformităţii cu reglementările s-ar putea rezolva prin futiunea dintre CRD şi Depozitarul sibian, care face operaţiunile post tranzacţionare pe piaţa de acţiunia bursei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...