1EUR = 4.8430 RON | Bucureşti 29 º

Companii

Fostul ministru al Căilor Ferate chineze, condamnat la moarte, cu suspendare, pentru corupţie

Fostul ministru al Căilor Ferate din China a fost condamnat luni la moarte, cu suspendare, o pedeapsă comutată în general în închisoare pe viaţă, în urma primului mare proces împotriva corupţiei din mandatul preşedintelui Xi Jinping, a anunţat agenţia oficială China Nouă, citată de AFP.

08 iul, 2013 | Mediafax

Liu Zhijun, ale cărui acţiuni au afectat profund imaginea conducerii Căilor Ferate chineze, a fost condamnat de un tribunal din Beijing pentru luare de mită şi abuz de putere.

În vastul scandal în care este implicat prejudiciul depăşeşte suma de 800 de milioane de yuani (101 de milioane de euro).

Liu a fost acuzat că a primit mită în valoare de 64,6 milioane de yuani în perioada 1986-2011 în schimbul atribuirii unor contracte. Legislaţia chineză prevede pedeapsa capitală pentru infracţiuni pornind de la 100.000 de yuani.

Liu Zhijun a fost numit la conducerea Căilor Ferate chineze în 2003. El a fost revocat din funcţie în 2011. În noiembrie 2012, Liu a rămas fără funcţiile deţinute în Partidul Comunist Chinez (PCC).

Justiţia chineză a constatat că el a cauzat "un prejudiciu considerabil binelui public, intereselor de stat şi poporului".

Devenit preşedinte în martie, Xi Jinping s-a angajat să lupte împotriva corupţiei la toate nivelurile de guvernare, un flagel care, în opinia sa, ameninţă viitorul partidului unic aflat la putere.

Preşedintele a promis că lupta sa împotriva corupţiei va lovi "muştele şi tigrii", adică atât cadrele mici, cât şi personalul de conducere.

Începând din 2007, China a cheltuit sute de miliarde de dolari americani pentru a construi cea mai vastă reţea feroviară din lume. Reţeaua include cea mai întinsă linie de tren de mare viteză de pe planetă, axa Beijing-Canton.

Reputaţia i-a fost afectată de o coliziune între două trenuri de mare viteză, soldată cu 40 de morţi, pe 23 iulie 2011, în apropierea de Wenzhou (est), cel mai grav accident feroviar în China începând din 2008.

Din cauza acestei coliziuni şi faptelor reproşate lui Liu, Ministerul Căilor Ferate a fost desfiinţat în martie, iar atribuţiile acestuia au fost preluate de Ministerul Tranporturilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO