Fostul polițist Derek Chauvin a fost condamnat la 22,5 ani de închisoare pentru uciderea lui George Floyd

Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin a fost condamnat vineri la Minneapolis (Minnesota, SUA) la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd în mai 2020, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 26 iun. 2021, 09:20
Fostul polițist Derek Chauvin a fost condamnat la 22,5 ani de închisoare pentru uciderea lui George Floyd

Judecătorul Peter Cahill a citit sentinţa în cadrul unei şedinţe care a avut loc la tribunalul din comitatul Hennepin, unde Chauvin a fost găsit vinovat în aprilie de un juriu pentru uciderea lui Floyd.

Moartea violentă a afro-americanului, la 25 mai 2020, în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis, a produs un val de proteste şi revolte rasiale în SUA, nemaiîntâlnit de la asasinarea lui Martin Luther King, la sfârşitul anilor 1960.

Înainte de a pronunţa sentinţa, judecătorul Peter Cahilla subliniat că hotărârea sa se bazează pe fapte legate de un caz specific, individual, şi nu pe opinia publică. ”Nu se bazează pe emoţie sau simpatie”, a spus el.

Cu toate acestea, ”vreau să recunosc durerea profundă şi imensă pe care o simt toate familiile, în special familia lui Floyd, aveţi compasiunea noastră”, a spus magistratul.

Vineri, înainte de pronunţarea sentinţei, tribunalul din Minneapolis a ascultat declaraţii atât din partea familiei lui Floyd, cât şi a familiei lui Chauvin.

”La ce te gândeai, ce-ţi trecea prin cap, când aveai genunchiul pe gâtul fratelui meu?”, a întrebat fratele lui Floyd, Terrence.

Brandon Williams, un nepot al lui George Floyd, a declarat că familia sa a fost ”distrusă pentru totdeauna”.

Într-o declaraţie făcută la scurt timp după aceea, mama lui Derek Chauvin, Carolyn Pawlenty, a argumentat împotriva unei sentinţe lungi, spunând că aceasta „nu i-ar fi de folos lui Derek”.

”Fiul meu este un om bun”, a afirmat ea şi a adăugat, adresându-i-se direct: „Aminteşte-ţi că ai fost fiul meu preferat”.

Înregistrările video ale operaţiunii poliţiei, realizate de martori, au documentat modul în care Chauvin şi încă trei poliţişti l-au împins pe Floyd neînarmat la pământ.

Chauvin şi-a apăsat genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de nouă minute, în timp ce acesta implora să respire. Floyd şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit.

Ofiţerii îl arestaseră sub suspiciunea că a plătit un pachet de ţigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Avocatul acuzatului, Eric Nelson, a insistat că acesta nu a făcut decât să urmeze procedurile poliţiei şi că moartea lui George Floyd s-a datorat unor probleme de sănătate combinate cu ingestia de droguri.

Chauvin a fost condamnat de un juriu, în aprilie, pentru omor involuntar de gradul doi, care se pedepseşte cu până la 40 de ani de închisoare; crimă de gradul trei, cu o pedeapsă maximă de 25 de ani; şi omor prin imprudenţă de gradul doi, care se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare, detaliază EFE.

În ciuda verdictului de vinovăţie cu trei capete de acuzare, Chauvin a fost condamnat doar pentru cea mai gravă acuzaţie, conform legislaţiei actuale a statului Minnesota. Pedeapsa maximă pe care o putea primi conform legii era de 40 de ani.

Deoarece nu are condamnări anterioare, legea din Minnesota prevede că, în astfel de cazuri, pedeapsa pentru omor involuntar de gradul doi şi trei este de 12 ani şi jumătate.

Cahill a avut libertatea de a impune o pedeapsă cuprinsă între zece ani şi opt luni şi cincisprezece ani pentru fiecare dintre aceste capete de acuzare.

Cele 199 de zile pe care Chauvin le-a executat deja în închisoare vor fi contabilizate ca fiind parte a sentinţei sale, a declarat judecătorul.

Procurorii ceruseră 30 de ani de închisoare, în timp ce apărarea sa ceruse eliberarea condiţionată.

Derek Chauvin a prezentat vineri „condoleanţe” familiei victimei sale.

”Din cauza unor probleme juridice nerezolvate, nu sunt în măsură să fac o declaraţie oficială în acest moment, dar, pe scurt, aş dori să transmit condoleanţe familiei Floyd”, a declarat fostul poliţist în vârstă de 45 de ani la audierea pentru pronunţarea sentinţei.

”Vor exista noi informaţii în viitor, care sper că vor fi interesante şi vă vor aduce linişte sufletească”, a adăugat el, în primul său discurs public de la moartea bărbatului de culoare care avea 40 de ani.

Potrivit AFP, acest caz nu se va opri aici: cei trei colegi ai lui Derek Chauvin vor fi judecaţi în martie 2022 pentru „complicitate la crimă” de către justiţia din Minnesota. În acelaşi timp, cei patru bărbaţi vor fi judecaţi şi în faţa unui tribunal federal, care i-a acuzat de „încălcarea drepturilor constituţionale” ale lui George Floyd.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...