Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară privind "Partygate", petrecerile care au avut loc în Downing Street, cu încălcarea restricţiilor sanitare legate de pandemia de COVID-19, notează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 10 iun. 2023, 08:54
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei

Boris Johnson, 58 de ani, a declarat că decizia sa a intrat în vigoare imediat, declanşând alegeri parţiale care vor adăuga şi mai multă presiune politică asupra succesorului său, Rishi Sunak.

La un an după ce a fost înlăturat din Downing Street de către majoritatea sa, după trei ani la putere marcaţi de o succesiune de scandaluri, Boris Johnson era în atenţia unei anchete parlamentare pentru a stabili dacă a indus în eroare parlamentul în afacerea „partygate”.

Procedura, desfăşurată de Comisia de privilegii, este în curs de finalizare a lucrărilor şi, potrivit presei britanice, tocmai îi prezentase concluziile sale fostului lider.

„Am primit o scrisoare de la Comisia de privilegii care arată clar – spre surprinderea mea – că este hotărâtă să folosească procedura împotriva mea pentru a mă alunga din Parlament”, a scris fostul prim-ministru conservator într-un comunicat.

„Sunt foarte trist să părăsesc Parlamentul – cel puţin pentru moment – dar, mai presus de toate, sunt consternat că am fost forţat să plec, într-un mod nedemocratic”, a adăugat el, acuzând comisia de „părtinire flagrantă”.

În acest comunicat, Boris Johnson acuză comisia că ar fi întocmit un raport care nu a fost încă publicat, „plin de inexactităţi şi mirosind a prejudecăţi”, fără a-i da „vreo posibilitate formală de a contesta ceea ce spun” membrii acesteia.

Boris Johnson a fost constrâns să demisioneze în vara lui 2022 din funcția de prim-ministru după o serie de scandaluri, printre care petrecerile organizate în Downing Street în plin lockdown impus din cauza pandemiei de COVID-19.

Însă liderul carismatic, care era încă deputat, a rămas foarte influent în rândul majorităţii conservatoare.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...