Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară privind "Partygate", petrecerile care au avut loc în Downing Street, cu încălcarea restricţiilor sanitare legate de pandemia de COVID-19, notează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 10 iun. 2023, 08:54
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei

Boris Johnson, 58 de ani, a declarat că decizia sa a intrat în vigoare imediat, declanşând alegeri parţiale care vor adăuga şi mai multă presiune politică asupra succesorului său, Rishi Sunak.

La un an după ce a fost înlăturat din Downing Street de către majoritatea sa, după trei ani la putere marcaţi de o succesiune de scandaluri, Boris Johnson era în atenţia unei anchete parlamentare pentru a stabili dacă a indus în eroare parlamentul în afacerea „partygate”.

Procedura, desfăşurată de Comisia de privilegii, este în curs de finalizare a lucrărilor şi, potrivit presei britanice, tocmai îi prezentase concluziile sale fostului lider.

„Am primit o scrisoare de la Comisia de privilegii care arată clar – spre surprinderea mea – că este hotărâtă să folosească procedura împotriva mea pentru a mă alunga din Parlament”, a scris fostul prim-ministru conservator într-un comunicat.

„Sunt foarte trist să părăsesc Parlamentul – cel puţin pentru moment – dar, mai presus de toate, sunt consternat că am fost forţat să plec, într-un mod nedemocratic”, a adăugat el, acuzând comisia de „părtinire flagrantă”.

În acest comunicat, Boris Johnson acuză comisia că ar fi întocmit un raport care nu a fost încă publicat, „plin de inexactităţi şi mirosind a prejudecăţi”, fără a-i da „vreo posibilitate formală de a contesta ceea ce spun” membrii acesteia.

Boris Johnson a fost constrâns să demisioneze în vara lui 2022 din funcția de prim-ministru după o serie de scandaluri, printre care petrecerile organizate în Downing Street în plin lockdown impus din cauza pandemiei de COVID-19.

Însă liderul carismatic, care era încă deputat, a rămas foarte influent în rândul majorităţii conservatoare.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul local al Hong Kong-ului, Consiliul Legislativ, a votat în unanimitate marţi o nouă lege asupra securităţii naţionale, ce prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum......
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se ...
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...