Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost eliberat din arest

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, arestat joi seara sub suspiciunea de extorcare, a fost eliberat vineri, potrivit imaginilor difuzate de televiziune, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 19 mart. 2022, 09:18
Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost eliberat din arest

”A fost brutal şi răutăcios, ne-am întors la comunism”, a reacţionat el, adăugând că nu a fost pus sub acuzare.

”Au intrat în casa mea în timp ce luam cina. Nu au găsit nimic şi când am crezut că pleacă, mi-au spus, stânjeniţi: ”Trebuie să vă arestăm” ”, a declarat politicianul în vârstă de 62 de ani.

Procuratura nu a comentat încă acest caz. Borisov a fost arestat în cadrul unei vaste operaţiuni poliţieneşti ordonate de Ministerul de Interne ”în legătură cu 120 de dosare de la Parchetul European”, dar fără coordonare cu parchetul naţional din ”motiv de urgenţă”.

Doi membri ai partidului său conservator, între care fostul ministru de Finanţe Vladislav Goranov, au fost de asemenea plasaţi în arest.

Avocatul său Menko Menkov a denunţat o decizie ”arbitrară”, în timp ce câteva sute de susţinători ai partidului conservator GERB au protestat vineri dimineaţa în centrul capitalei Sofia.

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borisov a fost reţinut sub suspiciunea de extorcare şi nu pentru folosire abuzivă de fonduri ale Uniunii Europene, aşa cum s-a raportat anterior, au anunţat vineri procurori la Sofia, notează DPA.

Borisov, care a ocupat funcţia de prim-ministru ca şef al partidului conservator GERB pentru trei perioade între 2009 şi anul trecut, a fost reţinut pentru 24 de ore joi.

Procurorul şef al Parchetului European, Laura Kovesi, a vizitat Sofia miercuri şi joi. În timpul vizitei, ea a spus că există dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria.

Proteste la Sofia împotriva arestării lui Borisov

Arestarea lui Borisov a dus la declanșarea de proteste la care au participa embri şi susţinători ai partidului de opoziţie GERB, precum şi parlamentari GERB UDF. Aceștia s-au adunat vineri în faţa clădirii Consiliului de Miniştri din Sofia, după ce liderul GERB şi fost prim-ministru al Bulgariei Boiko Borisov a fost reţinut de poliţie împreună cu alţi membri ai formaţiunii. Protestatarii cereau eliberarea imediată a lui Borisov şi acuzau Ministerul de Interne de fapte arbitrare ale poliţiei, relatează agenţia BTA, citată de Agerpres.

Mulţimea a scandat numele lui Borisov şi a cerut demisia actualului guvern. Poliţia a izolat zona.

Mai devreme, activiştii care îl susţin pe Borisov s-au adunat în faţa Direcţiei Generale a Poliţiei Naţionale, unde Borisov şi-a petrecut noaptea.

Vicepreşedintele GERB Tomislav Doncev a declarat în faţa protestatarilor: „Să se permită arestarea unui lider al opoziţiei este mai greu de imaginat decât arestarea prim-ministrului. Vocea care trebuie să pună întrebările incomode, care trebuie să găsească defecte ale puterii, este în arest. Este aceasta o democraţie? Suntem astăzi aici pentru a arăta că nu ne este frică. Cu cât ne lovesc mai mult, cu atât vom deveni mai puternici”.

Doncev consideră că arestarea lui Borisov este o modalitate de a lupta împotriva opoziţiei. Potrivit acestuia, Ministerul de Interne este folosit de coaliţia la putere pentru „scheme politice subtile”.

Fostul ministru al Culturii Vejdi Raşidov a remarcat că Borisov este anchetat şi depune mărturie deja de un an şi nu au fost găsite probe împotriva lui.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...