Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut pentru trădare

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov (foto), fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 ian. 2022, 09:39
Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut pentru trădare

”La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare”, se arată într-un comunicat al KNB. ”În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, continuă comunicatul, citat de AFP.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Potrivit EFE, Masimov, care a fost demis la 5 ianuarie împreună cu restul guvernului, este principalul suspect în ancheta privind revoltele violente care au zguduit republica din Asia Centrală în ultimele zile, provocate de creşterea preţului la gaze, şi pe care unele surse le consideră o tentativă de lovitură de stat.

Conform articolului 175 din Codul penal, Masimov, care a fost prim-ministru înainte de a deveni şef al KNB în 2016, ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

La 6 ianuarie, el a participat la reuniunea Consiliului de Securitate condusă de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, după care a fost arestat.

Fostul consilier prezidenţial Ermukhamet Ertisbaev l-a acuzat sâmbătă pe deţinut că a ascuns timp de ani de zile prezenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele tulburări antiguvernamentale.

Alţi analişti îl acuză în mod deschis pe Masimov că a organizat o lovitură de stat cu ajutorul unor mercenari din Afganistan şi Orientul Mijlociu.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Sâmbătă, preşedintele a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe de către Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, alianţă militară post-sovietică, autorităţile au putut trimite mai multe unităţi în fosta capitală, Almatî, epicentrul violenţelor.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

Sursa foto: Akipress.com

Te-ar mai putea interesa și
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard de euro pentru investiţii, în ultimii 30 de ani, iar suma poate ajunge la 7......
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care ...