Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut pentru trădare

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov (foto), fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 ian. 2022, 09:39
Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut pentru trădare

”La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare”, se arată într-un comunicat al KNB. ”În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, continuă comunicatul, citat de AFP.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Potrivit EFE, Masimov, care a fost demis la 5 ianuarie împreună cu restul guvernului, este principalul suspect în ancheta privind revoltele violente care au zguduit republica din Asia Centrală în ultimele zile, provocate de creşterea preţului la gaze, şi pe care unele surse le consideră o tentativă de lovitură de stat.

Conform articolului 175 din Codul penal, Masimov, care a fost prim-ministru înainte de a deveni şef al KNB în 2016, ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

La 6 ianuarie, el a participat la reuniunea Consiliului de Securitate condusă de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, după care a fost arestat.

Fostul consilier prezidenţial Ermukhamet Ertisbaev l-a acuzat sâmbătă pe deţinut că a ascuns timp de ani de zile prezenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele tulburări antiguvernamentale.

Alţi analişti îl acuză în mod deschis pe Masimov că a organizat o lovitură de stat cu ajutorul unor mercenari din Afganistan şi Orientul Mijlociu.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Sâmbătă, preşedintele a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe de către Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, alianţă militară post-sovietică, autorităţile au putut trimite mai multe unităţi în fosta capitală, Almatî, epicentrul violenţelor.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

Sursa foto: Akipress.com

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...