Fostul vicepreşedinte Mike Pence şi-a oficializat candidatura la Casa Albă

Fostul vicepreşedinte al SUA, Mike Pence, şi-a lansat oficial campania pentru nominalizarea republicană la Casa Albă miercuri, spunând că alegerea pentru 2024 este una simplă, între un Donald Trump "iresponsabil" şi Constituţie, transmite AFP.
AGERPRES - joi, 08 iun. 2023, 08:32
Fostul vicepreşedinte Mike Pence şi-a oficializat candidatura la Casa Albă

Conservatorul creştin în vârstă de 64 de ani a susţinut că încercările fostului său şef de a nu recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, pierdute în faţa democratului Joe Biden, ar trebui să îl descalifice.

Mike Pence a insistat, totuşi, să apere bilanţul Casei Albe din timpul administraţiei Trump, al cărui vicepreşedinte a fost timp de patru ani, spunând că a fost mândru să stea alături de omul de afaceri devenit şef de stat „în fiecare zi” a mandatului său (2017-2021). Dar a adăugat că limitele au fost încălcate pe 6 ianuarie 2021, ziua asediului asupra Capitoliului.

„Aşa cum am spus de multe ori, în acea zi fatidică, cuvintele preşedintelui Trump au fost iresponsabile şi au pus în pericol familia mea şi pe toţi cei din Capitol Hill”, le-a spus el susţinătorilor din Ankeny, în statul Iowa.”Dar poporul american merită să ştie şi că, în acea zi, preşedintele Trump mi-a cerut să aleg între el şi Constituţie. Acum alegătorii se vor confrunta cu aceeaşi alegere. Am ales Constituţia şi o voi face mereu”, a adăugat el.

Un opozant ferm al avortului, Mike Pence l-a ajutat pe Donald Trump să câştige dreapta religioasă fiind partenerul său pentru funcţia de vicepreşedinte în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

După ani de loialitate neclintită, Mike Pence şi-a schimbat poziţia în urma atacului asupra Capitoliului, care a zdruncinat democraţia americană. În acel moment, Mike Pence conducea, în calitate de vicepreşedinte, sesiunea Congresului, în cadrul căreia aleşii urmau să recunoască victoria democratului Joe Biden. Deşi avea doar un rol ceremonial, Donald Trump insistase pe lângă Pence să refuze să valideze alegerea democratului. Vicepreşedintele nu s-a conformat, ceea ce i-a câştigat o duşmănie puternică în rândul susţinătorilor miliardarului. Forţând intrarea în Capitoliu, unii protestatari, susţinători ai preşedintelui Trump, au cerut spânzurarea lui Mike Pence, care a trebuit să se ascundă în grabă.

Ruptura dintre cei doi compromite şansele lui Mike Pence, pe care mulţi militanţi loiali lui Donald Trump continuă să îl considere un trădător. Pence se bucură de circa 3,8% din intenţiile de vot, cu mult în urma fostului preşedinte (53,2%), conform mediei ultimelor sondaje realizate de site-ul RealClearPolitics. El este urmat de guvernatorul Floridei Ron DeSantis (22,4%), care mizează şi el pe un discurs conservator, dar pe un ton mai agresiv,precum şi de fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley (4,4%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...