Fotbalistele americane cer să fie plătite mai bine decât bărbații, pentru că au și rezultate mai bune

Economica.net
09 05. 2020
45152176772_66c9e3698e_b_08344900

Procesul în care dublele campioane mondiale au solicitat echitate salarială cu naţionala masculină s-a încheiat pe 1 mai la un tribunal din Los Angeles, când judecătorul Gary Klausner a respins argumentul principal al discriminării salariale invocat de reclamante, pentru că acestea au refuzat, la o dată neprecizată, un acord care le-ar fi permis să fie plătite echitabil cu jucătorii echipei naţionale masculine. Magistratul a decis un nou termen al procesului în alte cauze de inegalitate, cum ar fi cele legate de cazare, deplasări şi alte domenii. Procesul ar urma să înceapă pe 16 iunie.

Molly Levinson susţine însă că un acord de echitate financiară nu ar fi fost just pentru campioanele mondiale: ”Un salariu egal ar semnifica ca jucătoarele să fie plătite când câştigă un meci la acelaşi nivel cu echipa masculină. Argumentul conform căruia femeile sunt plătite suficient dacă primesc aproximativ aceeaşi sumă în timp ce câştigă de două ori mai multe meciuri, nu înseamnă un salariu egal”.

Jucătoarele echipei naţionale de fotbal a Statelor Unite, laureate a patru din cele opt Cupe Mondiale feminine, inclusiv cele din 2015 şi 2019, reclamau 66 milioane dolari restanţe salariale, în virtutea legii asupra egalităţii remuneraţiei şi a legii privind drepturile civile.

Echipa masculină are un palmares mult mai puţin strălucitor, în care se remarcă şase succese în Gold Cup şi o optime de finală la Cupa Mondială 2014. SUA nu a mai reuşit însă calificarea şi la CM din 2018.

Starul feminin Megan Rapinoe (foto dreapta) a contestat decizia tribunalului la trei zile după judecată: ”Contractul echipei masculine nu ne-a fost oferit niciodată şi cu siguranţă nici aceeaşi remuneraţie”.