Inventatorul fotografiei în mişcare, Eadweard J. Muybridge, aniversat de Google

Google aniversează 128 de ani de la naşterea fotografului Eadweard J. Muybridge
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 04:58
Inventatorul fotografiei în mişcare, Eadweard J. Muybridge, aniversat de Google

Eadweard J. Muybridge s-a născut la 9 aprilie 1830 şi este cunoscut mai ales pentru dezvoltarea tehnicii fotografierii cu mai multe camere pentu a capta mişcarea şi prezentarea în formă animată a acestora. Aparatul inventat de Muybridge se numeşte zoopraxiscopul.

Noul logo al Google, care îi este dedicat lui Eadweard James Muybridge, înfăţişează mai multe fotografii, realizate alb-negru şi color, care surprind un călăreţ şi calul său. În centrul fotografiilor se află un buton, care, în momentul în care este apăsat, face ca fotografiile să se mişte, iar calul pare că galopează.

Eadweard J. Muybridge (9 aprilie 1830 – 8 mai 1904) a fost un fotograf englez, care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale în Statele Unite ale Americii. El este cunoscut pentru inventarea tehnicii fotografiei în mişcare, realizată cu ajutorul mai multor aparate de fotografiat. În 1879, Muybridge a inventat propriul aparat care capta mişcarea, cunoscut sub denumirea de zoopraxiscop, considerat un precursor al proiectorului de filme.

După ce a împlinit vârsta de 20 de ani, Eadweard Muybridge s-a mutat în SUA, unde a fost atras de peisajele sălbatice. După ce a suferit un accident, s-a întors în Marea Britanie şi a studiat fotografia. După reîntoarcerea în SUA, în 1967, şi-a câştigat reputaţia ca fotograf de peisaje.

Aparent un om temperat, Muybridge l-a împuşcat şi ucis pe amantul soţiei sale, dar a fost achitat, în parte datorită faptului că juriul care l-a audiat a considerat „justificată” crima, dar şi pentru că era prieten cu Leland Stanford, guvernator al Californiei.

Galopul Calului

În 1872, fostul guvernator al statului California, Leland Stanford, om de afaceri și deținător de cai de curse, a avut un cuvânt de spus într-una din dezbaterile foarte populare ale timpului respectiv, dacă toate picioarele unui cal sunt la un anumit moment dat în aer sau nu. Stanford era convins că răspunsul la întrebare era da și și-a promis lui însuși va demonstra afirmația sa științific. Cunoscând realizările fotografice ale lui Muybridge, Stanford l-a angajat pe acesta ca să facă demonstrația fotografică de rigoare.

Muybridge a reușit in 1877 sa probeze, cu un singur negativ fotografic reprezentând galopul armăsarului Occident al lui Stanford, afirmațiile privind existența momentului în care toate picioarele calului sunt în aer, cu amendamentul că în acel moment membrele calului sunt în flexie, și nu în extensie cum se credea (și cum fuseseră reprezentate pictural). Ulterior, relația celor doi oameni va deveni una stabilă (Stanford l-a sprijinit financiar pe tot parcursul procesului în care Muybridge a fost acuzat de omucidere – vezi mai jos), până în anul 1882, când Muybridge va fi ofensat de nefolosirea fotografiilor sale într-o carte publicată de Stanford.

În 1879, Muybridge a inventat zoopraxiscopul, care este un disc circular cu o succesiune de imagini. Atunci când discul este rotit, imaginile încep să se mişte.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...