FP a câştigat un proces la tribunal privind înregistrarea unor modificări ale statutului

Fondul Proprietatea a câştigat la Tribunalul Bucureşti un proces în care avocatul Ioana Sfîrăială a cerut blocarea înregistrării la Registrul Comerţului a unei hotărâri AGA din aprilie prin care acţionarii FP au decis unele modificări la statut.
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 18:01
FP a câştigat un proces la tribunal privind înregistrarea unor modificări ale statutului

„Prin decizia adoptată, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de intervenţie formulată de Ioana Sfîrăială ca neîntemeiată şi a dispus menţionarea în Registrul Comerţului a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Fondului Proprietatea nr.2 din 4 aprilie 2012. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs”, se arată într-un raport transmis, marţi, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, afirmă într-o informare că decizia tribunalului arată „că instantele de judecată iau decizii punctuale pentru fiecare proces în parte, neexistând un efect automat al deciziei Curţii de Apel din 10 octombrie referitoare la mandatul Franklin Templeton în calitate de manager de fond al Fondului Proprietatea”.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercurea trecută, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP. Decizia instaţei a venit într-un proces deschis de un mic acţionar al Fondului, avocatul Ioana Sfîrăială.

Ulterior, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu actualul Act Constitutiv, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London deţine acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,85%, la 0,522 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 7,192 miliarde lei (1,573 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru posesie de droguri
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, ...
Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, încarcerată în Rusia pentru posesie de droguri, a fost predată către......
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, ...
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Când vremea este mizerabilă, nimic nu se compară cu o casă caldă și confortabilă. Dar o casă călduroasă are un ...
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, companie românească, monitorizează vehiculele OSCE în 15 misiuni globale
SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, anunță semnarea ...