FP începe programul prin care vrea să răscumpere 8% din proriile acţiuni

Economica.net
10 04. 2013
fondul_proprietatea_19523800_09965100_24772800

„Franklin Templeton (…) în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului Proprietatea doreşte să informeze că cel de-al doilea program de răscumpărare ar trebui să înceapă în câteva zile (…) urmare a evaluării ofertelor depuse în cadrul procesului de selecție a brokerilor, Wood&Company Financial Services a.s. și Banca Comercială Română au fost selectați să furnizeze servicii pentru cel de-al doilea program de răscumpărare”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de administratorul Fondului Proprietatea către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Programul de răscumpărare a pachetului de cel mult 8% din acţiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de acţionari pe 25 aprilie 2012, însă operaţiunea nu a putut fi derulată, decizia AGA fiind contestată de un mic acţionar al FP, avocatul Ioana Sfîrăială.

La începutul lunii martie Tribunalul Bucureşti a decis în favoarea Fondului, astfel că societatea poate începe programul de răscumpărare de acţiuni.

Acţiunile urmează să fie răscumpărate pe o perioadă de 18 luni, începând de miercuri, potrivit Fondului Proprietatea.

Titlurile vor fi răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei. Astfel, calculat la preţul maxim, pachetul vizat este evaluat la 1,651 miliarde lei (376,3 milioane euro).

Acţiunile răscumpărate ar urma să fie anulate, potrivit deciziei luate în aprilie 2012 de acţionari.

Fondul a derulat un program de răscumpărare şi în anul 2011, preluând 1,74% din propriile titluri, pentru 120,3 milioane lei. Fondul a anunţat atunci că doreşte să răscumpere 10% din acţiuni. Acţiunile respective nu au fost încă anulate. Programul din 2011 a fost derulat prin casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Potrivit prevederilor legale, Fondul poate răscumpăra un volum zilnic de acțiuni de până 25% din cantitatea medie zilnică de acțiuni tranzacționate pe bursă.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 17% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere uşoară, cu 0,16%, la preţul de 0,64 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,818 miliarde lei (2,009 miliarde euro).