FP cere ca Nuclearelectrica să aloce tot profitul net din 2016 pentru dividende şi să plătească dividende suplimentare de 452 mil. lei

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica, vrea ca producătorul de energie să aloce pentru dividende 107,24 milioane lei din rezultatul de anul trecut, ceea ce înseamnă 99% din profitul net, şi alocarea a încă 452 milioane lei din profiturile realizate în anii anteriori şi nerepartizate acţionarilor, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 12 apr. 2017, 05:17
FP cere ca Nuclearelectrica să aloce tot profitul net din 2016 pentru dividende şi să plătească dividende suplimentare de 452 mil. lei

Fondul Proprietatea a cerut în acest sens introducerea a două puncte suplimentare pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor ce va avea loc pe 24 aprilie, arată convocatorul completat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Unul din subiecte prevede „aprobarea repartizarii profitului net al exercitiului financiar 2016, pe destinaţii, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 107.248.477 lei, a valorii dividendului brut pe acţiune în valoare de 0,3557 lei/acţiune”, scrie News.ro.

Cel de-al doilea punct presupune „aprobarea distribuirii sumei de 452.270.776 lei din rezultatul reportat al societăţii sub formă de dividende suplimentare, a valorii dividendului suplimentar brut pe acţiune în valoare de 1,5 lei/acţiune”.

Propunerea Fondului Proprietatea depăăşeşte cu mult nivelul de dividende propus de consiliul de administraţie, de 99,49 milioane lei din profitul net al anului trecut, la o valoare a dividendul brut pe acţiune de 0,33 lei.

Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 108,6 milioane lei (circa 24 milioane euro), în scădere cu 27% faţă de câştigul din anul anterior.

Conducerea Nuclearelectrica a acceptat astfel solicitatea Guvernului de a aloca cel puţin 90% din profitul net din 2016 pentru dividende, propunând un procent de 91%, nivel care urmează să fie votat în adunarea generală a acţionarilor din 24 aprilie.

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut.

Referitor la punctele privind numirea unor administratori cu un mandat de patru ani sau de patru luni, ca urmare a expirării mandatului a şase din şapte membri ai consiliului de administraţie, noul convocator arată şi care sunt şi de unde au venit aceste propuneri.

Astfel, Eva-Georgeta Andreaş, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gentea, Ionuţ Mişa, Florin Constantin Tătar şi Iulian-Robert Tudorache sunt propuşi de acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, pentru un mandat provizoriu cu o durata de patru luni începând cu 26 aprilie.

Daniela Lulache şi Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu au fost propuşi de „acţionari privaţi” ai companiei „atât pentru un mandat de patru ani cât şi pentru un mandat provizoriu de patru luni”.

Compania a realizat anul trecut o producţie netă de energie dîn scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,05 miliarde lei (455,5 milioane euro).

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Statele Unite și Australia, Marea Britanie anunță la rândul său că va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
După Statele Unite și Australia, Marea Britanie anunță la rândul său că va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de ...
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri, la rândul său, un "boicot diplomatic" al Jocurilor Olimpice ...
Top Seeds vrea să se listeze pe piața AeRO a Bursei de Valori București în prima parte a lui 2022
Top Seeds vrea să se listeze pe piața AeRO a Bursei de Valori București în prima parte a lui 2022
Compania antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții integrate în domeniul agricol Top Seeds ...
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în ...