FP critică numirea şefului Salrom: O imixtiune a Ministerului Economiei în independenţa CA

Franklin Templeton, administratorul FP, critică numirea unui membru al Consiliului Local Târgu Ocna (PSD) la conducerea Salrom, susţinând că aceasta nu a respectat criteriile de selecţie şi transparanţa impuse de legislaţie şi reprezintă o imixtiune a Ministerului Economiei în independenţa Consiliului de Administraţie (CA).
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 06:25
FP critică numirea şefului Salrom: O imixtiune a Ministerului Economiei în independenţa CA

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) l-a numit pe Aurel Bucur, la 12 februarie, în funcţia de director general.

„Recenta desemnare a unui nou Director General la Salrom încalcă grav prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat. Noul Director General a fost desemnat de Consiliul de Administraţie fără a fi respectate criteriile şi procedurile transparente cerute de OUG 109/2011 pentru procesul de selecţie. În schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei în independenţa Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic”, se arată într-un comunicat al administratorului Fondului Proprietatea (FP).

Franklin Templeton arată că Ministerul Economiei a emis în decembrie 2012 un ordin prin care împuterniceşte reprezentanţii instituţiei în CA al Salrom să revoce directorul general şi să îl numească în această funcţie pe Aurel Bucur.

„Responsabilitatea desemnării unui Director General revine numai Consiliului de Administraţie. Din această cauză, considerăm că intervenţia Ministerului în procesul de selecţie afectează independenţa Consiliului în privinţa desemnării managerilor profesionişti, fapt care nu ar trebui să fie permis. Desemnarea dl. Aurel Bucur a avut loc fără realizarea unui proces de selecţie efectuat de o companie independentă de recrutare, după cum este stipulat în legislaţie. În opinia noastră, experienţa şi referinţele dlui. Bucur nu îndeplinesc cerinţele poziţiei de Director General. Conform CV-ului dlui. Bucur, acesta nu a avut niciun fel de responsabilităţi similare în posturile ocupate anterior”, se arată în comunicatul Franklin Templeton.

Reprezentanţii administratorului FP precizează că Bucur este membru al unui partid politic (PSD), pe care îl reprezintă în Primăria Târgul-Ocna, în funcţia de consilier municipal.

Bucur a fost director adjunct al Salinei Târgu Ocna, în perioada octombrie 2008 – martie 2009. Anterior, el a lucrat ca inginer de service pentru un producător austriac de compresoare şi a răspuns de lucrări de întreţinere şi reparaţii mecanice ca angajat al unei firme americane de turism cu vase de croaziere.

În 2011 Bucur a încercat să preia conducerea salinei Târgu Ocna, dar nu a fost numit în această funcţie.

El are 46 de ani şi notează în CV că a fost lider de sindicat în perioada 2003-2012.

„La un an de la adoptarea OUG 109/2011, autorităţile publice continuă să îi încalce dispoziţiile sau să întârzie punerea corectă în aplicare a standardelor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat, la care şi Fondul Proprietatea este acţionar”, mai arată sursa citată.

Salrom extrage sare din exploatările Slănic Prahova, Ocna Mureş, Praid, Ocna Dej, Râmnicu Vâlcea, Târgu Ocna şi Cacica, având ca principal client industria chimică.

Anul trecut, compania a anunţat că a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 66,1 milioane euro, cel mai ridicat de la înfiinţare, şi un profit brut de 5,2 milioane euro.

Societatea Naţională a Sării a extras în 2011 peste 2,4 milioane tone de sare, cantitate record în ultimii cinci ani, din care 27% a fost destinată exportului.

Compania este activă şi pe segmentul turismului balnear.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Greva STB: Directorul cere angajaților să nu-l mai creadă pe liderul sindical și atenționează că nu vor mai fi bani pentru salarii, utilităţi, furnizori
Greva STB: Directorul cere angajaților să nu-l mai creadă pe liderul sindical și atenționează că nu vor mai fi bani ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, face din nou apel către angajaţii societăţii ...
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va creşte cu circa 30%, până în anul 2025, până la valoarea de 1 trilion de dolari, ...
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...