FP estimează pierderi pe ultimele 3 luni ale anului, faţă de câştigul pe nouă luni

Fondul Propietatea (FP) estimează că va obţine în 2013 un profit net de 570,48 milioane de lei, cu 29% peste câştigul bugetat pentru acest an, însă uşor sub rezultatul obţinut în primele nouă luni.
Economica.net - mar, 23 oct. 2012, 20:29
FP estimează pierderi  pe ultimele 3 luni ale anului, faţă de câştigul pe nouă luni

În primele nouă luni din acest an, Fondul a obţinut un profit de 574,55 milioane lei, mult peste câştigul previzonat pentru întregul an, de 442,55 milioane de lei.

Potrivit proiectului, bugetul pentru anul viitor a fost întocmit fără a lua în considerare eventuale modificări ale portofoliului, respectiv achiziții, vânzări de participații, participări la majorările de capital la firme din portofoliu.

Fondul a bugetat venituri totale de 660,29 milioane lei pentru anul viitor, din care veniturile din dividende ar urma să însumeze 618,17 miliaone lei, similare celor înregistrate pentru 2012.

Companiile din portofoliul FP au alocat în acest an dividende mult peste cele plătite în 2011, astfel că sumele încasate de Fond au fost mult mai mari comparativ cu cele bugetate.

Venituri din dobânzi sunt estimate la 42,12 milioane lei, de două ori mai mari faţă de cele bugetate pentru acest an, de 20,06 milioane lei. Potrivit proiectului de buget, disponibilităţile din 2013 vor fi plasate în instrumente ale pieţei monetare, iar rata medie anuală a dobânzii pentru 2013 luată în calcul este de 5,5%.

Pentru realizarea bugetului, administratorul nu a luat în considerare eventuale modificări ale portofoliului, însă nu exclude ca în timpul anului să apară oportunităţi pentru a cumpăra sau vinde anumite participaţii.

Totodată, bugetul prevede pentru 2013 cheltuieli de 76,03 milioane lei, cu 12% mai mari faţă de cele bugetate pentru acest an, de 67,83 milioane lei. În acest buget sunt incluse şi cheltuielile privind listarea Fondului pe Bursa de Valori Varşovia, în conformitate cu decizia AGA din 27 iunie 2012.

Bugetul a fost întocmit în luna septembrie 2012, în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate.

Fondul estimează că va distribui integral profitul din 2012 sub formă de dividende.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a convocat acţionarii pentru 23 noiembrie, când va propune acţionarilor şi prelungirea până la 30 iunie 2013 a împuternicirii dată în iunie pentru pregătirea listării secundare a Fondului la Varşovia, întrucât mandatul iniţial expiră la finele acestui an.

Operaţiunea este, însă, blocată deoarece este nevoie de o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, iar pentru aceasta nu există încă un cadrul legal aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,28%, la 0,525 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7,233 miliarde lei (1,58 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...