FP face jocurile în oferta de preluare a Azomureş

05 06. 2012
azomures_b_40675100

Astăzi a început oferta de preluare obligatorie  a acţiunilor producătoarei de îngrăşăminte Azomureş Tg. Mureş (simbol bursier AZO), care mai sunt libere de tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Oferta se derulează la preţul de 2,22 lei /acţiune și durează până pe 25 iunie.

„Nu cred că Pelican Fertilizers  (ofertantul, n.r.) face oferta doar de formă, pentru a respecta legea, ci este foarte posibil să se vândă aproape toate acțiunile, iar Azomureş să devină cel puţin neinteresantă pe piață, dacă mai rămân necumpărate de acționarul majoritar doar câteva procente. Este posibilă chiar delistarea AZO  de la Bursă“, a declartat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Căruntu, șeful echipei de cercetare de piață de capital de la BCR.

Eventuala delistare a Azomureș depinde de cât de mare este nevoia de cash a Fondului Proprietatea, care își dă aproape tot profitul pe anul trecut pe dividende pentru acționari.

Fondul Proprietatea (FP) deține 11% din acțiunile AZO, adică nu cu mult mai puțin de jumătate din pachetul de acțiuni care face obiectul ofertei (24,12%).

„Rezultatul ofertei va depinde de informațiile sau de calculele fiecărui jucător cu privire la ceea ce va face Fondul Proprietatea (FP). Administratorii FP sunt sub o mare presiune de a da dividende cât mai mari, la cererea acționarii săi și s-ar putea să se declare satisfăcuți de prețul oferit de Pelican Fertilizers“, comentează Mihai Căruntu.

Dacă se află că FP îşi vinde pachetul, „atunci multă lume va face la fel, pentru că se vor teme toţi că lichiditatea acţiunii va scădea dramatic, şi preţurile vor scădea din această cauză“, explică analistul de la BCR.

Preţul de ofertă pentru preluarea Azomureş este considerat mic faţă de performanţele actuale ale companiei.

„Preţul nu ar fi trebuit să fie mai mic de 2,5 lei/acţiune, având în vedere că acţiunea AZO este subevaluată din perspectiva performanţelor companiei şi a comparaţiei cu companii de acelaşi calibru din domeniu“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Rădulescu, analist al casei de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

Numai cash-ul deţinut de companie, de peste 422 de milioane de lei, acoperă 36% din valoarea de piaţă a Azomureş, potrivit calculelor analistului de la SSIF Broker. „Indicatorul PER (raportul dintre preţul unei acţiuni şi profitul companiei împărţit la numărul total de acţiuni) este foarrte mic , peste 3, şi de asemeni alţi indicatori subliniază subevaluarea“, adaugă Andrei Rădulescu.

Acţiunea AZO se vindea cu 2,187 lei la Bursa de Valori Bucureşti,  la ora  12,45.

Pe de altă parte, preţul de preluare al AZO poate fi considerat rezonabil din perspectiva marilor cheltuieli de mediu, care urmează să fie făcute până în 2015, şi a creşterii preţului gazelor naturale, potrivit analitului de la BCR.

„Compania are de făcut investiţii de mediu de 150 de milioane de euro până în 2015, iar patronii Azomureş vor avea nevoie de fiecare bănuţ în acest scop, ca şi pentru gazele naturale, materia primă în continuă scumpire şi din cauza programelor de convergenţă a pieţei locale cu cea europeană, stabilite de România cu autorităţile europene“, remarcă Mihai Căruntu, de la BCR.

Totuşi, Uniunea Europeană se află în plină efervescenţă a schimbării politicilor de dezvoltare, ca şi a propriilor reguli şi „nu se ştie câtă aplicabilitate vor mai avea, în curând programele de convergenţă“, argumentează Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker. Aceasta este singura casă de brokeraj din România care este ea însăşi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Personal nu mai cred în aşa numita convergenţă europeană a preţurilor la energie. Am fost recent la o conferinţă la Bruxelles şi l-am auzit pe preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, făcând aluzie la o anumită flexibilizare a pieţei energiei, în condiţiile nevoii de energie a Europei“,  spune Andrei Rădulescu.

În fine, în legătură cu evaluarea Azomureş mai trebuie luată în seamă şi prima de risc pe care cumpărătorul trebuie s-o accepte, iar aceasta este încă mare în cazul României, a mai adăugat analistul de la  SSIF Broker Cluj Napoca.