FP face recurs la hotărârea instanţei de anulare a deciziei AGA de numire a administratorului

Fondul Proprietatea va face recurs la o hotărâre a Tribunalului Bucureşti de anulare a unor decizii AGA din 2010, printre care şi numirea Franklin Templeton administrator al Fondului, în cadrul unui litigiu cu un acţionar, Ioana Sfîrăială.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 17:37
FP face recurs la hotărârea instanţei de anulare a deciziei AGA de numire a administratorului

„Recursul împotriva acestei decizii poate fi formulat pâna în data de 23 martie 2012 (…) în esenţă, cererea reprezintă un argument tehnic cu privire la formalităţile administrative necesare pentru

convocarea adunării generale a acţionarilor din data de 6 septembrie 2010 de către administratorii anteriori ai Fondului. Pentru evitarea oricărui dubiu, administratorul Fondului menţionează că toate celelalate hotărâri ale adunărilor generale ale acţionarilor ramân în vigoare şi cu efecte depline (…) în data de 22 decembrie 2011 Fondul a informat investitorii în legătură cu decizia tribunalului. Elementul de noutate al acestui raport este acela că Fondul a decis să formuleze recurs împotriva deciziei emise de Tribunalul Bucureşti”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea a primit decizia instanţei de judecată miercuri, 7 martie.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte dintre deciziile AGA de la Fondul Proprietatea în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 21 decembrie, în parte cererea reclamantei. Instanţa a dispus anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor.

Totodată, tribunalul a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.

Avocatul a solicitat în instanţă şi anularea deciziilor a două AGA de la Fondul Proprietatea, din noiembrie 2010 şi noiembrie 2011, prin care au fost aduse alte modificări actului constitutiv adoptat în septembrie 2010.

Decizia Tribunalului a fost privită diferit de către avocaţi, unii dintre ei opinând că ar trebui să se revină la fosta formă de conducere, în timp ce alţii spun că firma americană este îndreptăţită să rămână administrator.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii februarie, investitorii străini controlau împreună 54,23% din acţiunile Fondului, iar acţionarii români deţineau cumulat 41,34%. FP are un pachet de 1,74% din propriile acţiuni, care urmează să fie anulate, iar Ministerul Finanţelor Publice mai deţine 2,69%, însă cea mai mare parte a titlurilor sunt blocate la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurile însă nu a adus în schimb aportul aferent.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu. Preţul acţiunilor FP a crescut în şedinţa bursieră de joi cu 1,11%, la 0,5905 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,136 miliarde lei (1,868 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...