FP: În companiile internaţionale, conducerea primeşte bonusuri în funcţie de performanţa acţiunilor

Reprezentanţii Fondului Proprietatea au propus modificarea contractului de administraţie al Romgaz, astfel încât conducerea companiei să primească bonusuri suplimentare în funcţie de performanţa acţiunilor la bursă, întrucât o astfel de formă de remuneraţie există şi în companiile similare la nivel internaţional, potrivit unei adrese a Fondului Proprietatea din 9 iulie 2014, transmisă Romgaz.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 13:52
FP: În companiile internaţionale, conducerea primeşte bonusuri în funcţie de performanţa acţiunilor

Prin această notă, reprezentanţii Fondului solicită introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 iulie.

Unul dintre ele se referă la ‘aprobarea acordării unei remuneraţii variabile suplimentare membrilor Consiliului de Administraţie, în funcţie de performanţa acţiunilor Romgaz şi a formei actului adiţional la contractul de administraţie ce va fi încheiat cu membrii Consiliului de Administraţie în acest sens’.

O altă propunere vizează ‘mandatarea Consiliului de Administraţie al societăţii să implementeze la nivelul conducerii executive a Romgaz un sistem de remunerare în funcţie de performanţa acţiunilor Romgaz’.

Fondul Proprietatea motivează că, în vedere alinierii intereselor membrilor CA cu cele ale acţionarilor, este necesară introducerea unui sistem de remunerare în funcţie de performanţa acţiunilor companiei.

‘Potrivit legislaţiei actuale, companiile publice nu îşi pot răscumpăra propriile acţiuni pentru a fi acordate membrilor Consiliilor de Administraţie, astfel încât este necesară implementarea unui sistem de remunerare bazat pe ‘acţiuni virtuale’/’opţiuni’ care să permită o formă de remunerare a membrilor Consiliilor de Administraţie similară cu cele în care sunt remuneraţi membrii consiliilor de administraţie din companii similare la nivel internaţional’, argumentează oficialii Fondului Proprietatea.

Miercuri dimineaţă, un comunicat al Departamentului pentru Energie preciza că reprezentanţii statului la Adunările Generale ale Acţionarilor /AGA/ companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica vor vota împotriva acordării unor bonusuri suplimentare pentru conducerile celor două companii, în funcţie de performanţele bursiere.

‘În ceea ce priveşte propunerile existente pe ordinea de zi a adunărilor generale ordinare ale acţionarilor Romgaz (din data de 30 iulie 2014) şi Nuclearelectrica (din data de 31 iulie 2014) referitoare la acordarea unor bonusuri suplimentare, în funcţie de evoluţia performanţelor bursiere ale celor două societăţi, mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăţi de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an’, a arătat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat în comunicat.

Potrivit ministrului, conducerile ambelor societăţi au în prezent un nivel al veniturilor şi stimulentelor pentru performanţă suficient pentru momentul actual.

‘În plus, orice schimbare trebuie să fie rezultatul unui studiu care să analizeze comparativ remuneraţiile managementului societăţilor în cauza cu cele ale altor companii energetice similare din regiune şi din Uniunea Europeană’, a adăugat Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...