FP solicită din nou Conpet să suplimenteze dividendele cu 70 milioane lei, cu bani din rezerve

Fondul Proprietatea (FP), acţionar semnifiactiv la Conpet Ploieşti (COTE), a solicitat distribuirea sumei de 70 milioane lei din rezervele companiei sub formă de dividende, pe lângă suma deja propusă de conducerea societăţii, de peste 28 milioane lei.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 16:42
FP solicită din nou Conpet să suplimenteze dividendele cu 70 milioane lei, cu bani din rezerve

Fondul a solicitat şi anul trecut o astfel de măsură, însă propunerea a fost respinsă în AGA.

Totuşi, dacă propunerea Fondului va fi aprobată în acest an, Conpet va acorda dividende în valoare cumulată de aproape 98 milioane lei. Dividendul brut ar fi de 11,35 lei/titlu, respectiv propunerea conducerii companiei de 3,27 lei/acţiune şi încă 8,08 lei/titlu, cât a solicitat Fondul Proprietatea.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă al acţiunilor Conpet, de 38,2 lei, dividendul mare ar avea un randament de 29,7%.

În situaţia în care va fi adoptată propunerea Consiliului de Administraţie al Conpet, de 3,27 lei/acţiune, dividendul brut va avea un randament de 8,5%.

Compania ar urma să distribuie puţin peste 90% din profitul net înregistrat anul trecut, de 30,8 milioane lei (6,9 milioane euro). Câştigul înregistrat anul trecut a fost cu 8% peste cel din 2011, de 28,5 milioane lei.

Solicitarea Fondului Proprietatea privind acordarea unor dividende din rezerve va fi analizată de acţionarii Conpet la 29/30 aprilie, potrivit unui comunicat transmis, vineri, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Din profitul de anul trecut, suma de 2,4 milioane lei va fi direcţionată pentru „participarea salariaţilor la profit”.

Conpet administrează sistemul naţional de transport al produselor petroliere.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,72% din acţiuni. Fondul Proprietatea are o participaţie 29,7% din titluri, în timp ce mai mulţi acţionari cumulează 11,6% din capital.

Acţiunile Conpet au închis şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 1,04%, la preţul de 38,2 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare bursieră de 330,7 milioane lei (75,2 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile la adresa sistemului de rezoluţie bancară
Avertisment al Curţii de Conturi Europene – Auditorii recomandă UE să îşi menţină vigilenţa cu privire la riscurile ...
Riscurile la care este expus sistemul UE pentru gestionarea lichidării ordonate a băncilor în curs de a intra în dificultate din cadrul uniunii bancare s-au diminuat în 2021, însă acesta nu......
Comisia Europeană vrea un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei
Comisia Europeană vrea un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei
Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia ...
Renault şi Airbus vor dezvolta împreună o nouă generaţie de baterii electrice
Renault şi Airbus vor dezvolta împreună o nouă generaţie de baterii electrice
Constructorul european de avioane Airbus şi grupul auto francez Renault au anunţat miercuri încheierea unui parteneriat ...
Industria locală de software, nivel record în 2022, de peste 11 miliarde de euro – analiză
Industria locală de software, nivel record în 2022, de peste 11 miliarde de euro – analiză
Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu aproximativ 14,5% față de 2020 și a ...