OMV Petrom pierde 4%. Un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiuni, pachet evaluat la peste 47 mil. euro

Un investitor vrea să vândă un pachet de 0,81% din acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, pachet evaluat la 210,2 milioane lei (47,1 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie bursieră, potrivit unor surse din piaţa de capital.
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 10:00
OMV Petrom pierde 4%. Un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiuni, pachet evaluat la peste 47 mil. euro

Iniţial, mai mulţi brokeri au crezut că pachetul de acţiuni OMV Petrom (460 milioane de acţiuni) a fost scos la vânzare de Fondul Proprietatea, însă ulterior informaţiile nu au fost confirmate întrucât FP nu a anunţat această operaţiune, deşi ea a început miercuri.

La jumătatea lunii mai, când Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, FP a anunţat înainte intenţia de a vinde 1,77% din titlurile companiei. Fondul a încasat atunci 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro) pentru acţiunile vândute.

„Nu dorim să comentăm speculaţiile din piaţă. Dacă şi când vom avea de făcut orice fel de anunţuri, vom face acest lucru pentru întreaga piață în condițiile obişnuite de până acum”, a afirmat, miercuri, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, contactat de MEDIAFAX.

Pachetul de 0,81% din acţiunile OMV Petrom este scos la vânzare printr-o operaţiune accelerată (accelerated bookbuild).

Tranzacţia este intermediată de compania de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Cea mai recentă tranzacţie mare cu acţiuni OMV Petrom a fost realizată la jumătatea lunii mai, când Fondul a vândut 1,11% din titlurile companiei, sub participaţia de 1,77% pe care intenţiona să o cedeze, şi a încasat 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom au scăzut pe bursă cu 4,35%, la 0,457 lei/titlu, după apariţia acestor informaţii în piaţă.

În acelaşi timp, preţul titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 0,13%, la 0,7875 lei/acţiune.

În a doua parte a şedinţei bursiere de miercuri, titlurile OMV Petrom erau cotate la 0,456 lei, cu 4,56% sub închiderea de marţi, iar acţiunile Fondului Proprietatea erau în creştere nesemificativă, cu 0,06%, la 0,787 lei.

Probabilitatea ca Fondul Proprietatea să fie vânzătorul pachetului de acţiuni OMV Petrom pus la vânzare miercuri era ridicată, în condiţiile în care joi se încheie oferta derulată de FP pentru răscumpărarea unui pachet de acţiuni reprezentând 4,35% din titluri, pentru care va plăti 600 milioane lei (134,5 milioane euro).

Totodată, administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, a propus acţionarilor reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei (151,7 milioane euro), la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor acţionarilor. Propunerea urmează să fie discutată într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.

Compania Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc Fondul Proprietatea (18,99%) şi BERD (2,63%), iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...