FPPG: Autorităţile sunt conştiente de riscul ca importurile de gaze să fie întrerupte la iarnă, dar populaţia nu va fi afectată

Importurile de gaze din Rusia prin Ucraina ar putea fi întrerupte în această iarnă, iar autorităţile statului sunt conştiente de acest lucru, însă consumatorii casnici din România nu vor fi afectaţi, au declarat, vineri, reprezentanţii Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze din România (FPPG), într-o întâlnire cu presa.
Economica.net - vin, 06 sept. 2019, 12:01
FPPG: Autorităţile sunt conştiente de riscul ca importurile de gaze să fie întrerupte la iarnă, dar populaţia nu va fi afectată

Aceştia au arătat că în această situaţie ar putea fi toate ţările din regiunile care importă gaze din Rusia prin Ucraina. Este vorba despre Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România, Serbia.

Aceasta în condiţiile în care acordurile de tranzit dintre Ucraina şi Rusia încetează la 1 ianuarie 2020.

Pe de altă parte, Rusia a anticipat această situaţie şi a umplut depozitele de gaze din toată Europa.

„România poate importa mai multe gaze din Ungaria, însă problema este că nu există suficientă capacitate de transport. Istoric, România este dependentă de importuri de gaze iarna, întrucât, în perioadele de vârf, nu este suficientă producţia internă şi nici gazele din depozitele din România”, au spus oficialii FPPG.

Ei a arătat că autorităţile române sunt conştiente de acest risc şi există întâlniri periodice pe această temă cu reprezentanţii industriei.

„Depindem de temperaturile din timpul iernii, dar suntem pregătiţi să manageriem acest risc. Există avantajul că termocentralele pot trece de la consumul de gaze la cel de păcură. Există un plan de urgenţă, însă utilizarea lui trebuie aprobată de Comisia Europeană. Populaţia nu va rămâne fără gaze, problema este pentru industrie, pentru consumatorii industriali, întreruptibili”, au continuat reprezentanţii companiilor din sector.

Potrivit acestora, utilizatorii industriali au importat în ultima vreme 40% din consum.

În ceea ce priveşte definirea consumatorilor vulnerabili, reprezentanţii Guvernului au anunţat companiile că la mijlocul lunii octombrie vor veni cu o propunere de discuţie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a atras atenţia, într-un document postat pe site-ul instituţiei pe 28 august, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România, având în vedere că există „suspiciuni rezonabile” ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus.

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, potrivit unui proiect de ordin iniţiat pentru ca Transgaz să poată înmagazina mai multe gaze.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că, în prezent, capacitatea disponibilă pe punctele de interconectare Csanadpalota şi Giurgiu-Ruse sunt limitate din punct de vedere tehnic, iar capacităţile disponibile pe aceste puncte au fost deja rezervate, arăta respectivul proiect.

„În cazul apariţiei unei asemenea situaţii întreruperea furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât şi Bulgaria fiind nevoite să declanşeze mecanismele de securitate pentru a-ş proteja proprii consumatori. Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două ţări”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, în aceeaşi zi, ANRE a retras de pe site acest proiect şi l-a publicat din nou la scurt timp, însă ştergând cu totul paragrafele referitoare la riscul ca importurile să fie sistate.

ANRE nu a motivat oficial această mişcare.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi......
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford Motor a anunţat joi că o îmbunătăţire a afacerii sale auto va ajuta compania să raporteze câştiguri operaţionale ...
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va suplimenta cu 20 milioane de lei bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul ...
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că, începând din această lună, va diversifica serviciul de ...